Концертмайсторът на Кралската опера на Валония представя камерна програма с изявения пианист Петър Петров

1582
Концертмайсторът на Кралската опера на Валония представя камерна програма с изявения пианист Петър Петров

Концертмайсторът на Кралската опера на Валония в Лиеж Жан-Габриел Рале ще представи камерна програма в София заедно с изявения български пианист Петър Петров. Събитието поставя финала на тазгодишния „Европейски музикален фестивал”, организиран от „Кантус Фирмус“ като част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Концертът, в който ще звучат композиции от Бетовен, Брамс и Цезар Франк, е на 10 юни от 19:30 ч. в столичната зала „България”. Съорганизатор на проявата е Министерството на културата на Р. България.

Белгийският цигулар Жан-Габриел Рале, който гостува за първи път у нас, е носител на първи награди от престижните международни конкурси „Анри Виотан“ през 1994 г. и „Цезар Франк“ през 1995 г. Освен концертмайстор на Валонската опера, цигуларят е също професор по камерна музика в Кралската консерватория в Лиеж, където той преподава от 1992 г. От 2006 г. Жан-Габриел Рале ръководи Камерния оркестър на Отини-Лувен ла Ньов. Още като студент, цигуларят разгръща интензивна камерна дейност, по-специално с пианистите Жан Шилс и Стефани Детри, а през 2011 г. той създава клавирен квинтет с пианиста Кристиан Захариас. Дългогодишен партньор на Жан-Габриел Рале в камерни концерти е също и българският пианист Петър Петров, който развива своята кариера в Белгия.

"Европейски музикален фестивал" отново е сред най-престижните фестивали на Стария континент

„Европейски музикален фестивал“ отново се нареди сред най-престижните фестивали на Стария континент, след като преди дни бя...

Петър Петров завършва Националната музикална академия в София при проф. Атанас Куртев и продължава обучението си в Кралската консерватория в Лиеж при Жулиет Лонгре – Пумей. Специализира при Детлеф Краус (1997), Доминик Мерле (2000), Абдел Рахман Ел Баша в Париж (2001) и при Ави Шьонфелд (2003 – 2005) в Консерваторията в Маастрихт (Холандия), където получава и диплома с магистърска степен. През последните 15 години Петър Петров изнася многобройни рецитали и свири с елитни оркестри в Белгия, Франция, Холандия, Германия, Люксембург, Полша, Русия и България. През 2012 г. той участва с голям успех в „Европейски музикален фестивал“ заедно с цигуларя Светлин Русев. Мари-Пол Кантарела, наблюдател на Международния конкурс “Кралица Елизабет”, определя Петров като: “чувствителен, изтънчен и топъл музикант”. Според професор Шьонфелд от Консерваторията в Маастрихт той е “изключително надарен виртуоз” с “дълбоко музикантско разбиране и ярък усет към цвят и поетичност”.

Жан-Габриел Рале и Петър Петров са подготвили изискана сонатна програма, в която са включени три от най-красивите творби за цигулка и пиано. Концертът ще започне с изпълнение на прекрасната Соната за цигулка и пиано №5 „Пролетна” от Лудвиг ван Бетовен. Тази соната, написана преди повече от 200 години, е може би най-харесваната и популярна камерна творба на Бетовен. Допълнителното название „Пролетна” възниква след смъртта на композитора и описва неповторимия ведър и светъл характер на музиката.

Сонатата за цигулка и пиано опус 78 в сол мажор от Йоханес Брамс е първата от трите цигулкови сонати на композитора и е написана непосредствено след прочутия цигулков концерт. Тя носи заглавието „Дъждовна”, понеже композиторът използва като тема мелодията от своята „Песен за дъжда”. След като я чува за първи път Клара Шуман пише: „Бих искала третата част на тази соната да ме придружи до ... следващия свят”.

Студентският симфоничен оркестър на НМА с концерт в "Европейски музикален фестивал" 2017

Студентският симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще изнесе концерт в тазгодишния „Европейски музикале...

Последната творба в програмата на 10 юни е забележителната Соната за цигулка и пиано в ла мажор от Цeзар Франк. Призната като истински шедьовър в музикалното наследство на композитора, тази соната съчетава по уникален начин богатия хармоничен език на автора с класическите традиции.

Тази година „Европейски музикален фестивал“ представи над 250 музиканти от България и чужбина. 16-те събития се проведоха в рамките на 3 месеца на 10 различни концертни локации в София.

Билетите за концерта са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в залата и в системата на Ticketsbg.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт