Магията “Виенски бал” покори света

140042
Магията “Виенски бал” покори света
Снимка: Getty Images

Карнавалната традиция във Виена и до днес е жива. Всяка година в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала. Началото на балния сезон е винаги на 11 ноември, но кулминацията е през януари и февруари. Повече от 2000 часа във виенските бални зали звучи музика в такт три четвърти и двойките се въртят в ритъма на валса. Но не само – в някои зали звучат съвременни ритми и се предлагат танцови развлечения за всеки вкус.

Голямото начало на тазгодишния бален сезон бе поставено от Виенския бал на Червения кръст на 15 ноември, който се проведе в тържествената зала на Виенското кметство. В новогодишната нощ пък дворецът Хофбург отвори вратите си за “Големия бал” (Le Grand Bal). В разкошните зали на императорския дворец се проведоха и Балът на ловците (27.1.2014), Балът на лекарите (25.1.2014), а на 1 март дворецът ще бъде домакин на Бала на юристите. На 21 февруари там се проведе и Балът на собствениците на кафенета, който ежегодно привлича 5000 гости. Това събитие изпълва танцовите зали в Хофбург със специална атмосфера, а след приключването му много от гостите се качват на оригиналните виенски файтони, наричани “фиакри”, и отиват до близкото кафе “Ландтман”, където веселбата продължава до зори. Това е същото кафене, където някога Стефан Стамболов се е срещнал за първи път с бъдещия български княз Фердинанд.

Бляскавият виенски оперен бал

Известни лица от световната и европейската политика участваха в знаменития Бал в операта, състоял се през изминалата нощ за 56-ти път в...

На 23 януари Виенската филхармония организира традиционния си бал. Естествено там присъстват и всички членове на световноизвестния оркестър, но с инструменти в ръка те могат да бъдат видени само при откриването на бала. В края на краищата след като са на бал и те нямат нищо против да потанцуват.

Виенската Щатсопера пък ще се превърне в бална зала за един ден на 27 февруари. Виенският оперен бал отдавна с право се е превърнал в един от символите на града. В тази нощ гостите, сдобили се с билет за бала, имат уникалната възможност да попаднат в знаменития оперен театър не просто като зрители, а и да се потопят в неповторима атмосфера заедно с могобройните звезди от света на музиката и шоу бизнеса, като буквално надникнат и зад кулисите. Между другото Щатсопера реализира от всеки бал приходи в размер на 3,4 млн. евро. При разходи от 2,3 млн. евро остатъкът е печалба и съответно финансиране за операта. При цени от 250 евро за обикновен билет и между 9000 и 18 000 евро за ложа кувертите за Оперния бал се продават до последната бройка.

На 28 февруари във Виенския Концертхаус се провежда най-сладкият от всички балове – Бонбоненият бал. Той се слави с изключително веселата си и неформална атмосфера.

Но традициите затова са традиции, защото живеят дълго и се обогатяват непрекъснато. Тази година на 1 февруари за втори път се проведе Балът на веганите. Естествено менюто бе изцяло веганско за радост на многобройните посетители. Социологическите проучвания показват, че в момента във Виена живеят около 180 000 вегетарианци, като 20 000 от тях се хранят само с растителни продукти, т.е. са вегани. Факт, който според организаторите заслужава да бъде отпразнуван – с веганско меню и много музика.

Това са само част от най-известните виенски балове, но през балния сезон всеки уикенд се провеждат по няколко бала, така че всеки желаещ може да се потопи в балната атмосфера. Най-важните балове можете да видите тук: http://www.stadt-wien.at/freizeit/ballkalender.html

„Американски балет за България” идва през февруари

Софийската опера и балет ще представи два спектакъла на великите американски хореографи Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт ...

Виенските балове в чужбина

За да утвърди имиджа си като столица на баловете община Виена всяка година участва в организацията на около 30 Виенски бала в чужбина. Тази година в списъка са 22 дестинации в цял свят, а между тях е и балът в София на 8 март 2014. С това балното бюро във Виена признава бала у нас официално и го спонсорира с традиционните подаръци за дамите (250 брошки “Звездата на Сиси” с камъни Сваровски) и със сумата от 2000 евро.

Много цвят, пайети и изкуствени камъни на баловете през 2014

Цветовата гама в балната мода обикновено е консервативна, но този сезон тя ни изненадва с пъстротата си. Тази година като че ли липсват топ цветове в дамската мода. Разрешено е всичко - от смарагдово зелено, през златисто и телесно, та чак до пинк розово и лилаво. Кройките на роклите могат и да са най-прости, но трябва да са лъскави и да блестят, защото пайетите и изкуствените камъни този сезон са изключително модерни. Другата особеност е, че дълбокото деколте в актуалните бални колекции е отстъпило мястото си на роклите с гол гръб. И ако преди на мода са били помпозните, разкроени рокли като на принцеси, то сега дизайнерите залагат на тесните силуети от началото на 20-и век, които много напомнят на героините от британския сериал „Имението Даунтън“. Но ако не искате да инвестирате в нова рокля, то с малки трикове можете да блеснете и в старата си, съветват специалистите. В тази мисия ще ви помогне комбинацията от чифт сребристи или златисти обувки, наметка с пайети, лъскава чанта и огромни бижута или просто дълги ръкавици.

За мъжете отново всичко е много по-лесно. За вечерни събития винаги актуални са черните, сивите или тъмносините костюми. И за тях важи тазгодишното правило – на мода са тесни сака с едноредно закопчаване и тесни панталони. И не забравяйте, че двойките би трябвало да се договорят за балния си тоалет, за да си личи, че са такива. Според дизайнерите вратовръзката и кърпичката в малкото джобче на кавалера трябва да си кореспондират с цвета на тоалета на дамата.

Кой спечели двоен билет за балета „Баядерка”

На 31 януари, от 19 часа, в Софийската опера и балет почитателите на балетното изкуство ще могат да видят отново балетът „Баядерк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Народният театър отличи Филип Арно и Марта Коание за приноса им към българското изкуство

Обявиха номинациите за наградите АСКЕЕР 2024 (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com