Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска ще се проведе в Софийската опера и балет

1447
Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска ще се проведе в Софийската опера и балет
Снимка: Raina Kabaivanska School/Facebook

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет ще се проведе от 18 септември до 8 октомври в Софийската опера и балет. Това съобщиха от висшето учебно заведение.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България. Създаден е през 2001 г. от д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ, и се осъществява в партньорство на НБУ със Столична община, Софийската филхармония и Софийската опера и балет. Тази година се провежда 23-ото издание на културното събитие.

Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие Райна Кабаиванска избира 10 млади оперни певци, с които работи в продължение на три седмици.

По време на майсторския клас Райна Кабаиванска ще избере състав за централните роли в операта "Аида". Поканата е от Софийската опера и балет, а спектаклите ще са през месец февруари 2024 г. и са в рамките на проекта на Нов български университет "Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена". Режисьор на спектакъла е световноизвестният Уго де Ана.

Ученичка на Райна Кабаиванска пя на Арена ди Верона в памет на жертвите от COVID - 19

Звездата на оперните театри в Рим, Парма, Венеция и Генуа, Витория Йео откри Летния фестивал в Арена ди Верона с Реквием от Моцарт под ...

На 8 октомври талантливите млади артисти от майсторския клас ще се представят на галаконцерт в Софийската опера и балет с оркестъра на първия ни оперен театър под палката на маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от фонд "Райна Кабаиванска" в НБУ за обучение в Италия и България и за подпомагане на началото на тяхната международна кариера, пише БТА.

Досега в майсторските класове на Райна Кабаиванска са се обучавали повече от 240 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младите надежди на българската оперна традиция Александрина Михайлова и Божидар Божкилов - са стипендианти на дарителския фонд на маестра Кабаиванска в Нов български университет.

През декември школата на Кабаиванска отново ще зарадва българската публика. Оперна гала с участието на артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска, представена по-рано през годината на сцените на Опера "Бастий в Париж и Академия "Санта Чечилия" в Рим, ще се състои в зала "България" под акомпанимента на Софийската филхармония и с диригент маестро Найден Тодоров.

Регистрацията на кандидатите е до 15 септември, а конкурсното прослушване - на 18 септември. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com