„Набуко” от Джузепе Верди ще омае зрителите през май

85048
„Набуко” от Джузепе Верди ще омае зрителите през май

Прочутата опера „Набуко” от Джузепе Верди ще омае зрителите на 17 май от 19.00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов и е сред акцентите в програмата на ежегодния фестивал „Салон на изкуствата”.

Диригентът – маестро Стефан Линев, солистите, хорът и оркестърът на Държавна опера - Стара Загора ще ни пренесат в далечната 586 г.пр.н.е., за да станем свидетели на драматичните събития, разиграли се във Вавилон и Йерусалим.

Кой ще гледа безплатно спектакъла „Селска чест”/”Джани Скики”

Играта за безплатен двоен билет за спектакъла „Селска чест”/”Джани Скики” приключи. Много от Вас се включиха в ...

В състава на солистите влизат: Крум Гълъбов като Набуко, Елена Баръмова – в ролята на Абигайл, Даниела Дякова – като Фенена, Ивайло Джуров (гост) в ролята на Захария, Орлин Горанов (гост) като Измаел, както и Емилия Джурова, Борис Тасков, Евгений Арабаджиев. Художник на костюмите е Марит ван дер Бургт. Хормайстор – Младен Станев, концертмайстор – Паулина Колева.

Режисьор на спектакъла е германката Анете Лайстеншнайде. Преди премиерата през 2011 година тя казва:Идеята ми е да покажа докъде може човек да деградира, щом е в плен на властолюбието и иска да е богоравен. Живеем във време, в което асоциацията от операта се препокрива в момента с държавниците, които, за да запазят властта си, унищожават собствения си народ. Останалото са чувства, любов и омраза, вяра, възмездие, всичко, което е било преди 200 години, когато е създавано произведението, което е и сега”.

За спектакъла са ушити 118 костюма за хористите и 22 костюма за 8-те солисти. Много от украшенията са донесени от Полша от сценографа и автор на костюмите Павел Добжицки. За декорите пък са използвани над 5 тона желязо.

19-тото издание на „Салон на изкуствата”представя над 50 събития с изпълнители от над 15 държави. Освен опера, програмата включва балет, камерни, джаз и симфонични концерти, кино, театър и изложби.Фестивалът започва на 11 май и ще приключи на 7 юли.

Операта "Кармен" в София след Великден

На 26 април 2014 зала 1 на НДК ще посрещне световни звезди на оперното изкуство в спектакъла “Кармен” от Жорж Бизе на Държа...

Тази година „Салон на изкуствата” се осъществява съвместно със „Софийски музикални седмици”. Двата фестивала са част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г. и се реализират в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

Билети за „Набуко” може да бъдат закупени от касите на НДК, както и на Ticketportal.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена