Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никита Михалков създава собствена киноакадемия

26 юни 2014, 08:05 часа • 76345 прочитания

Ръководителят на Съюза на кинематографистите на Русия Никита Михалков обяви, че създава собствена киноакадемия. Тя ще започне работа през септември 2015 година. Това съобщи на пресконференция днес Михалков, предаде ИТАР-ТАСС.Срещата с журналистите беше посветена на откриването на Лятната кино академия на Никита Михалков, която вече за трети път ще се състои от 3 юли до 3 август.

"Успехът на Лятната академия ме убеди в необходимостта да създам целогодишна академия" - казва Михалков. По думите му в нея ще учат актьори, режисьори и сценаристи, които вече са се сдобили с висше образование. По думите на Михалков, вече е намерена определена субсидия, необходима за старта на академията. Първоначално в нея се предвижда да бъдат обучавани около 50 души.

С времето бройката може да нарасне на 80. След края на обучението си младите хора ще поставят спектакли, които след това ще гастролират из страната. В академията ще се изучават основните принципи на най-известните театрални школи в света - на Вахтангов, Чехов, Брук. Завършилите ще получат дипломи. Обучението ще е "платено, скъпо", 400 000 рубли на година - казва Михалков.

А за хората от провинцията или тези с ограничени финансови възможности е предвидена друга схема на заплащане - 10-20 процента от стойността на обучението. След това ще им бъде помогнато да си намерят работа и от заплатата ще изплащат останалата дължима сума.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес