Премиера на спектакъла "Есмералда и Раймонда" на Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова

2052
Премиера на спектакъла "Есмералда и Раймонда" на Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова
Снимка: PR

На 16 и 17 декември 2023 г. от 19:30 часа в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се състои танцовата премиера на "Есмералда и Раймонда" – идея на Галина Борисова, в партньорство с Теодора Попова.

"Объркани от различни подходи, отговорности, предпочитания и опит, колкото и да се взираме, ние можем само да осветлим своята ранимост, сила или слабост, да предложим няколко простички правила за хореографиране и композиция. Въпреки че, струва ни се, един ден просто ще неглижираме всичко, дори изоставяйки и себе си." Галина Борисова

Представлението предлага откъслечни образци на изтанцувани или нереализирани роли и образи, акостирали завинаги у нас, които сме изучавали през времето. Чрез цитати от различни вариации и сола, избледнели достатъчно сигурно, но ситуирани в стабилна конструкция, двете изпълнителки съвместяват на пръв поглед несъвместимото: класическо и модерно като взаимно следствена обвързаност – понякога фатална, понякога нелепа, понякога просто неизбежна. Питаме се дали радостта има постоянно развитие? Тъгата и умората временни ли са? Стъпваме ли на предишен опит или започваме на чисто. Старото може ли да съществува самостоятелно? Новото отделна настоятелна единица ли е?

Още: "Моби Дик" на Диана Добрева с премиера на 11 и 12 февруари в Народния театър

Марта Греъм казва за Анна Павлова, че само добре се е покланяла. Нижински става новатор, но мнозина го наричат дилетант. Мари Агнес е много силна в ролята на Раймонда. Есмералда не харесва да танцува с дайре, но понякога го прави.

Участват: Галина Борисова, Теодора Попова, звукова среда: Владимир Влаев, костюми и осветление: Дарина Стоименова/Стодара, сценография: липсва, фотограф: Виолета Апостолова/Лети. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата в партньорство с галерия "Етюд".

Повече за Галина Борисова и Теодора Попова

Още: Световна премиера на текст на Ясмина Реза в "Театър 199"

Галина Борисова нарича себе си хореограф "мутант". Тя е хореограф и изпълнител на повече от 50 спектакъла, представени в Европа и САЩ. Позната е на публиката с нейните емблематични солови работи: "Хуанита Хилдегард Бо"; "Танцувам Мария Калас", "anti-GONE-It’s me", "Тук долу всички люляци умират", "Как бързо тече животът от януари до декември", "Вярно с оригинала". Спектаклите ѝ провокират с концептуални решения, прецизни детайли и чувство за хумор. Инициатор и продуцент на фестивал "Етюди и приятели". Автор е на книгата "Танцови представи и артистични предпочитания". Активен блогър и инициатор на платформата "Предпочитания за танц". Носител на първа награда за хореография за представлението "A Never Ending Story" в Хронинген, Нидерландия. Получава златен медал за солото "Хуанита Хилдегард Бо" на фестивал Zemun в Белград. Последните ѝ проекти са представени в галерия "Етюд", където е и програматор на пространството.

Теодора Попова е танцьор и хореограф с впечатляваща биография, един от основателите на Амарант Данс Студио. Работи с балет "Арабеск". Специализира в Dance Web Vienna, Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company, DV8. Като танцьор участва в няколко продукции с международната танцова компания "Deja Donne" с хореографи Ленка Флори и Симоне Сандрони, с които имат над 200 представления по цял свят. Участва на престижни фестивали в Авиньон, Единбург и Ню Йорк. Преподавала е в САЩ, Чехия, Русия и Италия. Работи и в коопродукции с хореографи от Ricochet Dance Productions - London и Tanztheater Global – Berlin. Носител на наградата Total Theatre Award на фестивала в Единбург. Занимава се и с преподавателска дейност, като е била гост преподавател в: НУТИ, НБУ, Номадска академия за танц, Бургас и Deja Donne Education Workshop Program. Работи и като хореограф за различни театрални продукции и мюзикъли. 

Билети за "Есмералда и Раймонда" можете закупите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com