Липсват учебни материали за работа с деца със специални потребности

29373
Липсват учебни материали за работа с деца със специални потребности
Снимка: Thinkstock

Интересът към проблемите на децата със специални образователни потребности (СОП)* се увеличава. Нагласата, че тези деца за трудни и трябва да се върнат в специалните училища, я няма. Вече има разбиране, че всички деца учат заедно, след това всички хора живеем заедно. Това обясни днес на пресконференция изпълнителният директор на Центъра за приобщаващо образование Ива Бонева.  

По време на събитието беше представено изследване на организацията, което е проведено през месеците май и юни от „Глобал Метрикс” ООД. За целите са проведени 250 стандартизирани интервюта на родители на деца във възрастовата група между I и VII клас и още 250 интервюта на родители на деца със специални образователни потребности.

424 деца на бежанци няма да могат да учат от 15 септември

От над 520 деца бежанци, които живеят в България, само 96 са се записали да ходят на училище през новата учебна година, съобщи за "Сега...

От резултатите става ясно, че основният източник на подкрепа за родителите на децата със специални образователни нужди е училището. С други думи – родителите разчитат основно учителя на детето и на работата на ресурсния учител. Същевременно много малък дял от „специалните” деца работят със специалисти извън училище, в това число медицински експерти. Това до голяма степен се дължи на липсата на подобни възможности.

Въпреки че интересът се е повишил, проблемите все още са много. Един от тях е, че поради малкия брой на „специалните” деца невинаги е възможно да се направят подкрепящи групи. Друга несгода, с която трябва да се справят родителите, е подготвеността на учителите. За това експерите препоръчват да бъдат осигурени материли, които да помагат на преподавателите да разберат как да действат в съответния момент и спрямо необходимостта на съответния малчуган. Също така са необходими още ресурсни преподаватели, които да помагат в работния процес. Нужно е да бъдат осигурени и адаптивни материали.

Според представените данни за момента са налице страхове към потенциални рискове от приобщаващото образование. Те обаче не са толкова силни, че да се отразят на общата подкрепа и приемането на интеграцията на деца със СОП. Радостина Ангелова от „Глобал Метрикс” заяви, че до голяма степен успехът на приобщаването зависи и от това как протича процесът и неговата фискална осигуреност. В тази връзка тя направи сравнение между нагласите към приобщаващото обучение и доверието към Централната банка преди и след случая с Корпоративна търговска банка (КТБ).

По време на днешното събитие беше представен и проект на тема: „Едно училище за всички: американско-българска обучителна програма в подкрепа на децата със специални образователни подробности в общообразователна система”. Той ще продължи през следващите две години и ще включва 5 училища. В тази цифра влизат 104-то училище в София, основно училище „Кирил и Методий” в Ботевград, както и учебните заведения в Правец, Пасарел и Вакарел.

Над 50 деца и младежи с увреждания ще получат нов дом

52 деца и младежи с увреждания ще бъдат изведени от специализираните институции и настанени в резидентни услуги през месец септември,...

Една от целите на представената днес идея е промяна на разбиранията на родителите и разширените семейства за приобщаването. За целта проектът ще разработи и развие целенасочена кампания за повишаване на информираността относно обучителните трудност и промяна на нагласите сред родителите и обществото като цяло.

Ива Бонева обясни, че проектът се финансира от Фондация „Америка за България”. Тя добави, че е налице е бил по-малък от очакваното интерес. Факт, който тя оправда с тежките административни пречки пред училищата, които са решили да кандидатстват с европроект.

*СОП могат да имат деца, които срещат различни затруднения в обучението си, поради: сензорни увреждания (нарушено зрение или увреден слух); физически увреждания;  умствена изостаналост и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com