На прага на 15 септември: Липсват 206 000 ученици и 1000 учители

7191
На прага на 15 септември: Липсват 206 000 ученици и 1000 учители
Снимка: БГНЕС

9000 учители са отстранявани от работа през летните месеци. Порочната практика директорите да освобождават преподаватели е свързана със спестяването на средства.

"Ние категорично препоръчахме тази практика да се преустанови. Призовавам учителите да не се съгласяват на такава практика". Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БНТ. Няма как само с наши усилия това да стане, учителите не трябва да приемат подобно нещо - учителският труд няма характер на сезонен.

Просветният министър иска непосещаването на училище да се счита за престъпление

Непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР, п...

Факт е, че част от директорите не поддържат добра управленска култура. Ето защо ще държим директорите отговорни с атестацията, която провеждаме, обясни министърът.

По думите му до 1000 учители липсват в клас, но след 15 септември ще има повече яснота точно колко. Липсват учители по математика и физика - много малко студенти има по тези направления в последната година, заяви Вълчев.

Той каза, че най-рано на 15 октомври ще има информация колко от тези 206 000 липсващи деца са влезли в училище благодарение на мобилните екипи, които са изпратени в цялата страната, за да ги търсят.

Учебниците за 2. и 6. клас са пристигнали навсякъде, ще има учебници за всички класове. Учебниците за 8. клас са на пазара, каза министърът.

През следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям дефицит на учители

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям недостиг на учители ...

МОН също ще одобрява черно-бели учебници. Това, което не подкрепихме, в един и същи клас да има и цветни, и черно-бели учебници. Учителите са тези, които одобряват учебниците, те могат да изберат или само цветни, или само черни бели в един клас. Това, което провокира, беше социалното послание от рекламата, коментира скандала с черно-белите учебници Красимир Вълчев.

Ние вече одобряваме електронни учебници, имаме одобрени и електронни учебници по всички дисциплини, освен по два езика. Важно е обаче всички деца да имат равен достъп до крайното устройство, посочи Вълчев.

Наредбата за приобщаващо образование ще бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. Вероятно днес ще подпиша наредба 10 за приема на първокласниците.

Част от средствата за повишението на заплатите са предоставени на общините, подписахме колективните трудови договори, а в общия случай увеличението на заплатите ще бъде през следващия месец със задна дата. Всички учители ще получат увеличението на заплатите си, категоричен бе образователният министър.

Красимир Вълчев настоява да се запазят паралелки с търсени от бизнеса професии

Да се запазят приоритетно паралелките по търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици. За това настоява мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование