3Д принтерите – надежда за нов живот

2514
3Д принтерите – надежда за нов живот
Снимка: ZMorph3D / Pixabay

И принтирането, и 3Д технологиите са неразделна част от съвременния живот и бизнес. Съчетаването на 3Д с принтиране е сравнително ново направление. Тази иновативна технология за създаване на разнообразни триизмерни обекти намира приложение в широк кръг индустриални сфери, в бита и рекламата, в космонавтиката и авиацията, в отбраната и в… медицината.  Изненадващо 3Д принтерите дават надежда за нов живот на инвалиди и тежко болни хора, нуждаещи се от тъкани, органи или крайници.

В началото 3Д принтирането се отличаваше с твърде висока цена. С развитието на технологиите то става все по-достъпно, а уникалната технология обхваща нови сфери. През 2011 година 3Д принтирането навлиза стремително в медицината. Началото е поставено със създаване на апарат за недоносено бебе, което било с недоразвит бял дроб и с опасност за живота. Вероятно ви е любопитно да разберете повече за чудесата, които 3Д принтерите могат да сътворят?

Нова технология обещава изграждане на „живи“ домове

Учени от Харвардския университет са описали технология за използване на живи мастила при строителството на къщи. Изследването е публику...

Възможностите на 3Д принтерите в медицината

  • Изследователи от Харвардския университет правят голям напредък в биопринтирането на кръвоносни съдове, което е от ключово значение за създаване на 3Д тъкани и кръвоснабдяването им.
  • В Судан 3Д принтерите помагат на много хора да се върнат към живота, след като са изгубили крайниците си заради войната. Протезите са скъпи, замяната на техни части изисква средства и ресурс, а 3Д принтерите дават възможност за бърза и изгодна изработка на прецизни протези, съобразени с нуждите и фигурата на пострадалия, които да възстановят движението на хората, останали без крайници, и да им помогнат да водят почти нормален живот.
  • Очаква се 3Д принтерите да намерят приложение в превенция на инфаркта чрез отчитане на запушени кръвоносни съдове. Във Вашингтонския университет изследователи създали 3Д животински сърца, около които била увита електроника. Тя може да се приложи и към човешкото сърце, като се очаква скоро да проследява състоянието на съдовете и да открива запушени артерии.
  • 3Д принтерите се включват и в борбата за лечение на онкологични заболявания. Принтират се с 3Д принтери тумори, за да се търсят нови лекарства, терапии и възможности за излекуване на болните.
  • Susmita Bose свързват химикали с керамичен прах, създавайки сложни матрици, които стимулират растежа на костите в произволна форма. Това е значим напредък на медицината и 3Д принтирането, чието бъдеще предстои да видим.
  • Принтират се междупрешлени дискове за гръбначни проблеми и възстановяване на подвижността на пациенти, ушни хрущали, които да помогнат за връщане към нормалния живот на загубилите слуха си, сърдечни клапи, чието тестване предстои, както и много други тъкани и органи. 3Д принтирането вероятно ще се окаже последна надежда за нормален живот на хиляди болни хора и в него има заложени много надежди. Технологията може да промени живота на стотици хиляди, чакащи за нов орган. Правени са вече животоспасяващи интервенции като замяна на част от черепа на пострадала жена с изработен от 3Д принтер. Операцията е успешна и е извършена от екип от холандски лекари. Подобни успешни операции са правени и в Словакия, и в Китай.
  • 3Д принтерите дават надежда за живот и възстановяване и на пострадали пациенти с изгаряния. В САЩ е разработен принтер, който принтира кожа директно върху раните от изгаряния на жертвата, която кожа е жизненоспособна и запълва изгорените и пострадали зони, връщайки пациента към нормален живот.
  • Възможността човек да създаде жива тъкан и органи и да спаси живота на толкова много хора, е уникална и пълна с надежди.

Съществува ли опасност при 3Д принтирането?

Подобно на всички други машини, 3Д принтерите също изпускат вредни емисии и боравенето с тях може да бъде опасно, ако не се спазват определени мерки за безопасност при работа и не се носят ЛПС. Запознаване с мерките за безопасност, отлична вентилация, фотокаталитични филтри, хепа филтри, защитни кутии и покупка на уреди, които притежават сертификат, намаляват до минимум риска от вредно въздействие върху здравето на боравещия с принтера и върху околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Над 600 учители от цялата страна придобиха нови знания и умения за използване на изкуствения интелект

Създаден да впечатлява: вижте новия Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Бъди смарт с Huawei Smart Watch в комплект с безжични слушалки от А1

САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink

Има проблеми с мозъчния чип на Neuralink, имплантиран в човек

TikTok автоматично ще отбелязва видеа, генерирани от изкуствен интелект

Безплатна застраховка до края на годината за всички модели от серията iPhone 15 от Yettel

Вижте най-новите смартчасовници на българския пазар: Huawei Watch 4 Pro Space Edition и Watch GT 4 41 mm Green Edition

Bosch представя специално 3D мапинг шоу на Фестивала на светлините LUNAR 2024

HUAWEI WATCH 4 Pro LTE 48mm Space Edition и WATCH GT 4 41mm Green в комплект с безжични слушалки от Yettel

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии