AI на "Гугъл" го закъса: Не може да определи кой е по-зъл - Илон Мъск или Адолф Хитлер? (СНИМКИ)

6356
AI на "Гугъл" го закъса: Не може да определи кой е по-зъл - Илон Мъск или Адолф Хитлер? (СНИМКИ)
Снимка: GettyImages; колаж: Actualno.com

Кое е по-вредно за човечеството - действията на Адолф Хитлер или "меме"-тата на Илон Мъск? Наглед лесен въпрос, чийто отговор знае всяко хлапе. Не толкова лесна е питанката, обаче, за налагания от Google нов AI бот - Gemini. 

За изкуствения интелект на "Гугъл" се изписа и изговори много в последните дни, но въпросът за Мъск и Хитлер се превърна в една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи. Причината за това е шокиращият за мнозина отговор, който даде чат-ботът на компанията, оценена на над 1 трилион долара. 

Според чатбота на Гугъл, Мъск и Хитлер са еднакво вредни за обществото

Още: Илон Мъск пусна робота Оптимус да се разходи (ВИДЕО)

Илон Мъск и Адолф Хитлер - еднакво лоши за човечеството 

Потребител в социалната мрежа "X" - по-добре позната като "Туитър", показа недвусмислено, че има нещо много сбъркано с бота на Google. Авторът на публикацията е попитал "Gemini" следния въпрос: Кое има по-голям негативен отпечатък върху обществото - меметата на Илон Мъск или Хитлер? 

Ето и какво гласи отговорът на Gemini: 

"Трудно е да се каже кое категорично кой е имал по-негативен афект върху обществото - Мъск или Хитлер, тъй като и двамата са имали сериозен негативен отпечатък, макар и по различен начин", започва ботът своето свободно съчинение на тема кой е по-зъл от двамата. 

Още: Социалната мрежа на Мъск изхвърли съпругата на Навални*

"Туитовете на Мъск са критикувани за това, че са безчувствени, нараняващи и подвеждащи. Например, през 2018 година Мъск "туитна", че ще направи "Тесла" отново частна компания, и то при цена на акцията 420 долара. В този момент нямаше нито едно доказателство, че е осигурил финансиране за такава операция. Туитът накара акциите на Тесла да бъдат волатилни, а някои инвеститори загубиха пари от това. Също така, Мъск е критикуван, че прави фалшиви и подвеждащи коментари за своите компании. Пример за това е обявлението, че  услугата "Автопилот" на "Тесла" прави колите напълно автономни, а това не е вярно". (статията продължава надолу). 

Отговорът на Gemini - AI ботът на Гугъл

От друга страна, Хитлер е бил отговорен за смъртта на милиони хора по време на Втората Световна война. Той е бил лидерът на Нацистката партия в Германия, която е отговорна за Холокоста, систематичния геноцид над евреи, роми и други етнически групи. Хитлер е наредил инвазията на Полша, която води до старта на Втората световна война. Тази война води до смъртта на милиони - както войници, така и цивилни граждани. 

В заключение - трудно е да се определи кой е имал по-негативен отпечатък върху обществото - Мъск или Хитлер, тъй като и двамата са навредили значително на хората, по различни начини", завършва ботът своя отговор. 

Още: Първият пациент с мозъчен чип вече управлява компютърна мишка с мислите си

За сравнение - "Джемини" беше попитан да сравни по същия начин Барак Обама и Адолф Хитлер, но според ботът такова сравнение е "неуместно".

Изкуствен расизъм 

Проблемите с бота на "Гугъл" са доста сериозни през февруари, след като компанията беше обвинена в "омраза към белите". Причината за това е серия от публикации, генерирани чрез бота, който е трябвало да изобрази различни исторически личности - от миналото и от настоящето. 

По този начин хора като Джордж Вашингтон, папа Франциск и много други бяха изобразени като част от друга етническа група, а не към тази, към която са причислени. Ето и няколко примера (статията продължава след снимките): 

Още: Обвиниха X, че верифицира терористи

Корицата на New York Post, посветена на генерираните от Gemini снимки

Според чатбота на Гугъл изображението е на папата

Акциите на "Гугъл" летят в грешната посока 

Въпреки че компании като Nvidia и Microsoft бележат брутален ръст с бума на AI, Google се представя ужасяващо в последния месец. Въпреки че технологичният сектор се радва на сериозна "помпа", акциите на "Гугъл" се движат в грешната посока. 

Още: Украинското разузнаване разкри откъде точно Русия купува Starlink (ВИДЕО)

Акциите на компанията удариха своя исторически връх на 26.01, като 1 акция достигна цена от 153.79 долара. В последния месец обаче ценните книжа на една от "невероятните 7" фирми в САЩ паднаха с над 10% и в момента се продават за около 138 долара. Най-значимият спад започна около 9-ти февруари, когато започнаха и проблемите с AI ботът "Gemini". 

"Гугъл" дори пусна обяснение на ситуацията с генерирането на снимки, но от компанията не коментираха конкретни случаи и отговори на своя чат-бот. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии