Apple с три нови функции за сигурност

1022
Apple с три нови функции за сигурност
Снимка: Getty Images/Guliver

От доста време Apple постепенно затяга сигурността на услугите си и добавя все повече мерки за защита на личните данни на потребителите. Това предизвика спорове с други компании като Meta, но Apple не спира стратегията си. Точно обратното, обяви, че пуска три нови функции, които ще са достъпни за потребителите по целия свят, съобщават от techoffnews.

Трите функции ще са налични безплатно. Първата се казва iMessage Contac Key Verification. Чрез нея потребителите ще могат да изискват допълнителна верификация, че човекът, с когото комуникират, наистина е този, който твърди. Виртуалната идентификация ще включва уникални ключове и ще предупреждава потребителя, ако въпросното лице комуникира с тях от друго, непознато устройство.

Apple казва, че подобна функция обикновено е нужна за журналисти, представители на неправителствени организации, активисти, членове на правителства. Въпреки това обаче компанията ще я предложи за всички свои потребители, за да могат да се възползват от нея, когато им е нужно. Системата ще може да засича дори когато хакери се опитват да прихващат съобщенията между двама верифицирани потребители и ще предупреждава участниците, че това се случва.

ОЩЕ: Apple предупреди за недостатък, даващ предимство на хакерите

Другата функция е Security Keys. Apple казва, че от 2015 г. насам предлага двуфакторна автентикация и тя вече се използва от над 95% от всички акаунти в iCloud. Сега тя се надгражда с новата функция, която позволява на потребителите да използват и допълнителни хардуерни "ключове" за втората стъпка при влизането в акаунта си. Функцията е подходяща за журналисти, политици, известни личности, администратори и др. Въпреки това и тя ще е достъпна за всички, които желаят и я активират допълнително.

Третата функция е Advanced Data Protection за iCloud. Тя ще позволи на потребителите да активират пълно криптиране "от край до край", но всъщност то ще е за "повечето" данни в акаунта. Когато те се криптират, ще могат да бъдат достъпвани само и единствено от устройствата на потребителя, които той изрично е указал, че имат това право. Никой друг няма да може да вижда данните, дори и да има пробив на iCloud.

ОЩЕ: Meta иска да премахне новинарското съдържание от Facebook в САЩ

С нея общо 23 категории данни ще бъдат криптирани, включително бекъпите, снимки, бележки, здравна информация и др. Няма да се криптират iCloud Mail, контактите и календарите, защото те трябва да са по-лесно достъпни, за да работят с глобалните системи, казват от Apple. Компанията посочва, че само през 2021 г. са били хакнати и компрометирани над 1.1 млрд. лични данни в различни хакерски атаки по света и затова компаниите трябва да обърнат по-голямо внимание на сигурността. 

И трите функции ще са налични за всички потребители на Apple, но ще се активират допълнително от тях. Първите две ще се предлагат глобално за всички от следващата година, съобщава Apple, но без да посочва конкретен срок. Третата ще е достъпна за потребителите в САЩ още до края на годината, а за останалите ще е налична в началото на 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel приема поръчки за новата серия HUAWEI Pura 70, която съчетава уникален дизайн и ненадминати камери

От 2 май А1 приема предварителни поръчки за флагманите Huawei Pura 70

В празничните дни през май магазините на А1 ще обслужват клиенти с променено работно време

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии