Apple убива супер популярния си модел SE

5359
Apple убива супер популярния си модел SE
Снимка: Apple

Не се очакват повече евтини айфони. Apple убива супер популярния си модел SE. Такива коментари се появиха в медиите, провокирани от липсата на яснота за плановете на Купертино относно най-достъпния смартфон на компанията, съобщават от Технюз.

Анализаторът Минг-Чи Куо, който почти никога не греши в прогнозите си за Apple, очаква предстоящата смърт на линията смартфони iPhone SE, най-евтиният телефон на компанията. Според него, Apple или напълно ще се откаже от SE, или ще забави значително пускането на ново поколение на бюджетния айфон.

ОЩЕ: Колко трябва да работят българите за един айфон? А другите в Европа?

Причината за тази негативна прогноза е почти нулевият интерес на купувачите към iPhone SE 2022, поради липсата на иновации в него (въпреки че оригиналният iPhone SE беше супер популярен), и като цяло слабите продажби на iPhone 14 и 14 Plus, отбелязва MacRumors.

iPhone SE традиционно е най-евтиният смартфон в гамата на Apple. Досега са излезли три негови версии – невероятно популярният оригинален модел от 2016 г., по-модерният от 2020 г. и най-новият от 2022 г., който струва само 429 долара в САЩ за конфигурация с 64GB вътрешна памет. За сравнение, iPhone 14 със същия капацитет за съхранение е почти два пъти по-скъп – на 799 долара. Дори iPhone 12, пуснат преди повече от две години, се продава за 599 долар.

Първоначалната идея на Apple с iPhone SE беше да създаде компактно, но продуктивно устройство за тези, които обичат класическите, малки по днешните стандарти айфони. И компанията го направи – първият iPhone SE с 4-инчов екран се радва на повишен потребителски интерес и все още се продава активно на вторичния пазар в много страни по света, въпреки че е почти на седем години. 

ОЩЕ: Apple се отказа от супермощния чип M2 Extreme

Второто поколение на iPhone SE, известно още като iPhone SE 2020, не може да се похвали с голямо търсене, тъй като вече нямаше магията на компактно устройство – диагоналът нарасна до 4,7 инча. И ако първият iPhone SE по същество беше iPhone 5s с електроника на iPhone 6s, то iPhone SE 2020 беше като iPhone 8 с вътрешностите на iPhone 11. 

Третото поколение на iPhone SE, което излезе през 2022 г., отблъсна огромното мнозинство от потребителите. Те бяха озадачени – защо този телефон изобщо е на пазара. Оказа се, че е "пренапомпан". iPhone 8, който наскоро навърши пет години и чийто дизайн отдавна е остарял. Вероятно Apple се е опитала да привлече стари фенове с Home бутона на предния панел, но не ѝ се получи. 

Базовият iPhone 14 напълно се провали в продажбите, тъй като на практика не е нов телефон. Apple взе миналогодишния iPhone 13, леко го промени вътрешно, запазвайки стария дизайн, и се опита да го продаде под прикритието на ново устройство, но измамата бързо беше разкрита. 

ОЩЕ: Apple и Sony работили над 10 години върху камерите за iPhone

С iPhone 14 Plus е същата ситуация. Единствената му разлика от iPhone 13 е в по-големия екран, но това не беше достатъчно за потенциалните купувачи и в резултат на това продажбите и на този модел са много лоши – толкова много, че Apple трябваше бързо да намали производствените си обеми.

Вероятната смърт на iPhone SE може да се дължи на два фактора. Първият е липсата на иновации в модела и "убийствени функции", които могат да привлекат купувачите. По-рано се предполагаше, че iPhone SE 4 ще получи OLED екран вместо IPS, но, първо, OLED има много противници, както има и много истински ценители на IPS, и второ, Apple няма да може да изненада никого с OLED екран – тези дисплеи са много разпространени.

Вторият фактор е безпощадността на Apple към зле продаваните устройства. Така например, тя остави неуспешните iPhone 12 mini и 13 mini в миналото – в тях Apple разчиташе на малък 5,4-инчов екран, което не проработи, а отделно батерията се изтощаваше бързо. 

Очевидно същата съдба може да очаква iPhone SE, тъй като Apple едва ли ще пожертва потомците на базовия iPhone 14 и iPhone 14 Plus.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel приема поръчки за новата серия HUAWEI Pura 70, която съчетава уникален дизайн и ненадминати камери

От 2 май А1 приема предварителни поръчки за флагманите Huawei Pura 70

В празничните дни през май магазините на А1 ще обслужват клиенти с променено работно време

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии