България е един от нашите стратегически пазари

1837
България е един от нашите стратегически пазари
Снимка: Huawei

Луис Лу Синган е главен маркетингoв директор на Huawei за Централна и Източна Европа, Северна Европа, Турция и Канада. Ето какво сподели той за читателите на Actualno.com на 23 юни, непосредствено след събитието в Истанбул, на което технологичният гигант представи поредица от интересни нови продукти:

В каква степен маркетингът влияе на продуктовите иновации в Huawei, и обратното?
Преди всичко, нашата глобална бранд стратегия е да изградим емблематичен глобален премиум високотехнологичен бранд, свързван с актуалната мода и адекватен с високото темпо на продуктовите иновации. Имиджът на бранда е усещането на потребителите за името на марката или компанията, а най-важната част от този образ е самият продукт. Според наши вътрешни анализи продуктът е отговорен за над 50% от образа на бранда. Всъщност, за потребителя брандът е самият продукт. Затова ще продължаваме да инвестираме много сериозно в разработването на нови продукти, както и в разработката на ключови технологии. В същото време се стремим да изградим и възможно най-доброто изживяване за нашите потребители с нашата маркетингова комуникация в магазинната мрежа, както и със следпродажбеното обслужване. В крайна сметка, нашата стратегия включва не само продуктите, но и нашия цялостен “интерфейс” към потребителите.

България е един от нашите стратегически пазари и можете да видите много реклами на нашите продукти по телевизията, а също и външна реклама. Можете да видите, че търговското ни присъствие в България е доста “премиум”.

Как се променят нагласите на потребителите и съответно как се адаптира маркетинговата стратегия на компанията?
Днес (23. юни - бел. ред.) обявихме много нови продукти. Изправени сме пред някои предизвикателства в областта на смартфоните, но ще продължим да инвестираме в тях. Днес представихме нашия нов флагмански сгъваем смартфон Mate X2, но също и модели от средния клас - серията Nova Y. За нас е много важно и че имаме много добри резултати при продуктите, различни от смартфони. Пример за това са смарт часовниците, при които сме на първо място в по-голямата част от Централна и Източна Европа, както и в скандинавските страни. Имаме и много бързо увеличение при аудио продуктите, включително TWS (True Wireless Stereo - безжични стерео слушалки). Същото важи и за лаптопите и таблетите, които са сред нашите приоритети.

Ще продължим да инвестираме в персоналните компютри. От началото на годината нашето представяне в тази категория се подобрява много бързо. При всички случаи смартфоните остават наш основен приоритет и ще продължим да инвестираме в тях, включително в R&D, в магазинната мрежа и в маркетингово партньорство с разработчици.

Как се прави успешен маркетинг на high-tech продукти при сегашната трудна среда? Имате ли "рецепта" за това?
Да, в момента цялостната бизнес среда е предизвикателна. Първо беше пандемията, а след това определени политически развития. Цялостната ни стратегия на китайския пазар и на пазарите извън Китай е, че преди всичко, ще запазим инвестициите си в магазинната мрежа и в маркетинга. Пред каквито и предизвикателства да се изправяме, включително по отношение на печалбата, ние не само ще запазим, но и ще увеличаваме тези инвестиции, в повечето страни, в които оперираме. Опитваме се да осигурим повече търговско присъствие чрез нашите партньори, така че се опитваме да осигурим повече присъствие в магазинната мрежа в повечето страни.

Ще запазим и инвестициите си в маркетинг. Това включва например събития като днешното (на 23. юни - бел.ред.), на което присъстваха повече от 900 представители на медиите и наши приятели. И както Дерек (Дерек Ю, президент на Huawei Consumer Business Group за Централна и Източна Европа, Северна Европа, Канада и Турция) каза днес, всяка година инвестираме много сериозно, повече от 15% от приходите си, в научноизследователска и развойна дейност, за разработката на иновативни технологии. В сравнение с други брандове ние сме, може би, по-фокусирани върху дългосрочното развитие на технологиите. Не знам дали знаете, че в централата на Huawei имаме едно специално R&D поделение, наречено 2012 Lab ("Лаборатория 2012"). Там работят повече от 20 хил. инженери, които се занимават с разработка на нови технологии. Нови материали, математически науки, хардуер, операционни системи и т.н. Така че можете да видите, че сме много, много фокусирани върху някои стратегии за пазарни премиери.

Разбира се, краткосрочните предизвикателства, пред които сме изправени, са в сила и за другите технологични компании. Разликата е, че ние сме по-фокусирани в дългосрочен план. Честно казано, за нас не са толкова важни неща като краткосрочната печалба през настоящата и следващата година. Ние гледаме дългосрочната перспектива. През последните две години пазарният ни дял при смартфоните спадна, но продължаваме да инвестираме в тази категория, например в новите ни сгъваеми смартфони. Може резултатите от продажбите да не са толкова добри в краткосрочен план, но ние имаме големи амбиции. Един ден ще се върнем на пазара за смартфони и отново ще бъдем номер едно. Никога няма да се откажем от смартфоните.


Как се променя маркетингът в технологичния бизнес? Какви са ключовите тенденции за непосредственото бъдеще?
Има няколко основни тенденции при смартфоните. Както можем да видим през последните няколко години, има огромно развитие при камерите в смартфоните. Друга голяма тенденция е развитието на сгъваемите дисплеи. Имаме нови сгъваеми смартфони и качеството им е все по-добро. Все още си спомням, че преди две години пуснахме първия си сгъваем смартфон. По това време, като първа версия смартфонът не беше достатъчно съвършен. Например, екранът не беше достатъчно плосък след разгъване, устройството беше сравнително тежко и т.н. Сега обаче виждаме, че сгъваемият смартфон вече е узрял технологично. В началото на тази година представихме на пазара нашия малък сгъваем джобен смартфон P50 Pocket, който е много лек и много красив. Днес (23. юни - бел.ред.) представихме по-големия сгъваем Mate X2, който е много лек, с много плосък дисплей; много издръжлив и с отлични възможности. Мога да кажа, че технологията за сгъваеми дисплеи вече е достатъчно зряла, за да бъде една от основните технологии за смартфони. Това се отнася както за смартфоните, така и за други продукти, като таблети и лаптопи.

Големият екран е друга тенденция. Екраните ще стават все по-големи и с по-добра резолюция, за да осигурят търсеното от потребителите по-добро изживяване. В категорията на персоналните компютри 16-инчовите екрани ще бъдат следващата еволюция. Затова предложихме два 16-инчови лаптопа. Теглото на новия ни MateBook D 16 е само 1,7 кг. Той е по-лек от някои 15-инчови лаптопи. Ако можем да предложим по-голям лаптоп, но с по-малък размер на корпуса, потребителите определено ще го харесат. Все по-големият екран е следващата тенденция и при таблетите. Спомням си, че преди две-три години стандарт бяха 9- и 10-инчовите таблети. Сега все по-популярни ще стават 12-инчовите.



Що се отнася до умните часовници, следващият фокус при тях ще бъде здравето. Знаем, че при спортните функции, например брой крачки, резултати при плуване, бягане и т.н., технологиите са на доста зряло ниво. При функциите, свързани със здравето, с проверка на жизнени показатели, включително кръвно налягане, сърдечно здраве, SpO2 (нивото на кислород в кръвта - бел.ред.) и т.н., все още има голям потенциал за развитие и това, според нас, ще бъде една от следващите големи тенденции при носимите устройства. В тях ще бъдат въвеждани все повече здравни функции, за да могат потребителите да се грижат по-добре за здравето си. За разработка на технологии за нашите носими продукти правим големи инвестиции в изграждането на т.нар. Health Labs, където нашите изследователи и инженери работят съвместно с медицински специалисти от други институции. Тук отново фокусът ни е върху дългосрочното развитие на тези технологии.

Какъв е начинът да продадеш на потребителите една нова технология?
Търговията в магазинната мрежа е много важна, защото това е “последната миля” от нашия подход към потребителя, особено когато става дума за смартфоните Huawei с мобилните услуги на Huawei. Ето защо, преди всичко продължаваме да инвестираме и дори ще увеличим инвестициите в този вид търговия - не само, за да показваме продуктите си, но и за да подобрим продажбите.
Второ, повечето съзнателни потребители се влияят от отзивите за продуктите. Затова сме в постоянни контакти с медии и инфлуенсъри. Всеки път, когато представяме нов продукт, им даваме мостри за ревюта. Позволяваме им да тестват продукта и да разкажат за него на потребителите. Своята роля, особено в настоящата пазарна ситуация, има и рекламата. Ние разпределяме рекламния си бюджет, да речем за външна реклама, телевизионни реклами, в интернет и т.н. Ще запазим тези инвестиции, но ще поставим по-голям акцент върху магазинната мрежа, както и върху PR. Опитваме се да изградим този вид подход към потребителите чрез директни продажби, PR, ревюта на продукти, събития за представяне на нови продукти, инфлуенсъри и реклама. Така даваме на потребителите повече информация, за да изберат нашия продукт. Имаме пълна увереност, че продуктите ни са наистина добри, но разбира се трябва да убедим потребителите да ги купят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com