ДНК се превърна в оригами

1371
ДНК се превърна в оригами

Молекулярни биолози от Аризонския университет са разработили нов метод за създаване на ДНК оригами, който се заключава в получаването на различни геометрични фигури от вериги нуклеинови киселини.

Такива структури могат да се използват за създаването на промишлени нанороботи или нови носители на информация. Изследването е публикувано в изданието Science.

Варна счупи световен рекорд за най-дълга ДНК верига от хора (Снимки)

Рекорд на „Гинес” беше поставен днес на Южния плаж във Варна. Над 4000 души се събраха и образуваха най-дългата ...

Създадената от учените компютърна програма DAEDALUS изчислява какви нуклеотидни вериги се изискват за създаването на зададената форма. Всичко, което е необходимо на изследователите в бъдеще, е да изготвят необходимите фрагменти ДНК, които в специални буферни разтвори сами ще се организират в необходимата структура.

За да се получи определена структура от нуклеотидните вериги, е необходимо да се вземе дълъг фрагмент ДНК и да му се придаде форма с помощта на къси ДНК фрагменти, които служат като аналог на канцеларските кламери. Те се свързват с дългата нишка на определени места.

В основата на алгоритъма на подбор на правилните ДНК фрагменти лежи методът на дърветата.

Последователно програмата изгражда зададената рамка, която се задава във вид на мрежа, състояща се от многостени. След това на нейна основа алгоритъмът създава подобна на дърво схема, която показва по какъв начин може да се поставят различните ДНК вериги в общата структура. Накрая DAEDALUS определя окончателния комплект фрагменти нуклеинови киселини.

Молекулата на ДНК като флашка

Проблемът със съхраняването на цифрови данни може да се реши със запис на информацията върху молекули синтетична ДНК. До този извод са ...

Изследователите проверили метода, като първоначално направили прости ДНК оригами, а след това – и сложни. Учените се надяват, че техният метод ще допринесе за развитието на наноразмерни системи, имитиращи свойствата на вируси, фотосинтезиращи организми и други сложни продукти на естествената еволюция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии