Двеста научни статии показват как морковите влияят върху риска от рак

20888
Двеста научни статии показват как морковите влияят върху риска от рак
Снимка: iStock

Диетолози и лекари отдавна са признали ползата от морковите. От минали лабораторни изследвания и експерименти с животни е известно, че съединенията, открити в оранжевия корен, като алфа- и бета-каротини, специфични полиацетилени и изокумарини, имат множество ценни за здравето свойства.

Това не е първият опит да се обобщят научни данни за връзката между веществата в морковите и заболеваемостта от рак чрез метаанализ. Но по-рано авторите са разглеждали изключително ретроспективни проучвания и само един от видовете онкозаболявания.

ОЩЕ: Суперклетки убийци победиха рак в краен стадий

Сега учените са подходили към въпроса по-широко. Екип от нутрициолози от Нюкасълския университет (Великобритания) избрал за метаанализ както ретроспективни, така и десетки проспективни изследвания. В резултат новият обзор, който оценява връзката между консумацията на моркови (сурови и в приготвен вид) и честотата на всички видове рак, включва 198 научни статии с участието на повече от 4,7 милиона пациенти. Резултатите са публикувани в списанието Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Изследователите са установили, че консумацията на 400 грама моркови на седмица (пет порции с тегло 80 грама всяка) е свързана с намаляване на риска от рак с около 20%. Положителният ефект се запазва дори ако седмичната диета включва само една порция от това кореноплодно. Вероятността от развитие на рак в този случай намалява с 4% в сравнение с тези, които никога не са яли моркови. Това е много важен показател за малка промяна в диетата.

Коментирайки резултатите, един от авторите на изследването, Чарлз Оджобор, отбелязва, че повечето предишни разработки са били фокусирани върху бета-каротина – жълто-оранжев растителен пигмент, който придава яркия цвят на морковите. По думите на учения, контролираните експерименти не са разкрили значителен ефект от консумацията на бета-каротин върху заболяемостта от рак.

Ето защо Оджобор и колегите му разгледали и други фитохимикали в морковите, а именно полиацетилени, които нямат цвят, но е известно, че имат мощно противораково действие. Изследването потвърдило, че антиканцерогенният ефект се осигурява от морковите като цяло при достатъчното им количество в храненето, а не само от каротините.

ОЩЕ: Възстановяват ли морковите зрението, или е просто мит?

Авторите подчертават, че положителното въздействие от консумацията на моркови е било устойчиво и не зависи от типа онкозаболяване или географския регион на изследването. Като се има предвид установената линейна зависимост, учените заявяват, че съветът да се ядат моркови по-често може непосредствено да се внедри в препоръките за обществено здравеопазване.

Тъй като публикуването на изследването се падна точно в дните преди Коледа, авторите припомнят, че морковите са популярна зеленчукова гарнитура в празничните ястия. Така че по време на пиршества можете не само да се поглезите с нещо вкусно, но и да се погрижите за здравето си, заключават учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии