ЕК се захвана с акция за прочистване на Интернет от "терористично съдържание"

4797
ЕК се захвана с акция за прочистване на Интернет от "терористично съдържание"

Европейската комисия предложи на водещи световни провайдери да извършат „чистка“ в интернет срещу материали с терористично съдържание. Това съобщи еврокомисарят Димитрис Аврамопулос в интервю за белгийския вестник "Соар", предаде БГНЕС.

„Водим преговори с водещите играчи на световния информационен пазар, включително Google и Microsoft, за да бъдат премахнати съобщенията с радикално или терористично съдържание от техните ресурси. Официалният призив на Еврокомисията към всички провайдери ще бъде обнародван на 2 декември в Брюксел“, каза Димитрис Аврамопулос.

Турция има заподозрени атентатори-самоубийци, но не може да ги съди

Турция има списък с лица, които може да извършат самоубийствени атентати, но не може да предприеме правни мерки срещу тях, докато не из...

Аврамопулос напълно си дава сметка, че подобна мащабна цензура неизбежно ще породи въпроси от страна на правозащитните организации за възможни нарушения на гражданските права на европейците. „Безопасността на нашите граждани е тяхно фундаментално право. Ние трябва да защитаваме най-уязвимите от нас – нашата младеж. Хиляди млади хора от нашите страни вече са подложени на радикализация, много от тях се върнаха от Ирак и Сирия и са готови да извършват терористични действия в Европа“, обясни еврокомисарят.

От пресслужбата на ЕК потвърдиха за ТАСС, че такива преговори вече се водят, а първите им резултати се очакват в началото на идната година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии