Експерти: Бездимните алтернативи могат да намалят вредните ефекти за пушачите

7630
Експерти: Бездимните алтернативи могат да намалят вредните ефекти за пушачите
Снимка: Pixabay.com

В света има 1 милиард пушачи, 5 милиона губят живота си в следствие на вредата от тютюнопушенето и тези данни ще се удвоят към 2030 година. В същото време 75% от пушачите искат да спрат цигарите, но едва 5% от тях успяват да го направят. Тези данни бяха представени по време на Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, провела се на 28 септември в хибриден формат като част от десетата Юбилейна научна конференция "От науката до леглото на болния", организирана от "Арбилис" в Несебър.

Заболяванията, които тютюнопушенето причиняват са исхемична болест на сърцето (1,688 млн. случая за 2019 година), хронична обструктивна болест на белия дроб (1,59 млн. случая за 2019 година), рак на трахеята и белия дроб (1,31 млн. случая за 2019 година), инсулт (0,923 случая за 2019 година.). 72% от смъртните случаи в света са причинени от тютюнопушенето.

Страните с най-голям брой пушачи в света са Китай, Индия, Индонезия, САЩ, Русия, Бангладеш, Япония, Турция, Виетнам и Филипините.  Продължителността на живота на пушачите е с 10 години по-ниска, а 1/3 от сърдечно-съдовите заболявания са причинени от тютюнопушенето, съобщи проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

В тютюневия дим има 7 хил. химикали, които сериозно увреждат съдовете и артериите. Никотинът стимулира симпатиковата система, нарушава сърдечния ритъм и причинява исхемия, артериални увреждания и рак на белия дроб. Интересен факт е, че тлеещата в пепелника цигара е по-опасна за околните от издишания от пушача дим.

Има ли шанс за отказване

Експертите са категорични, че най-добрият сценарий е да не се допусне човек да започне да пуши. 42% от пациентите искат да спрат да пушат, но не могат. Затова трябва да се види какви са бездимните алтернативи. Трайно отказалите се пушачи са едва 8%. Тези данни представи проф. Борислав Георгиев. 

Проблемът е, че само 5% от хората успяват да спрат цигарите завинаги без допълнителна помощ“, обясни д-р Шедел, който е председател на Медицинското общество за намаляване на вредата в Унгария и генерален директор на болница „Св. Ференц“ в Будапеща.

Този процент остава нисък - само 8%, и когато пушачите прибягват до терапевтични и други средства за отказ от пушене. Затова трябва да се предприемат мерки, казва д-р Шедел, посочвайки, че статистиката в световен план става все по-черна - през 2020 г. исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовите заболявания се нареждат на първо място като причини за нетрудоспособност, а сърдечно-съдовата смъртност е дори 60% по-висока, ако разглеждаме смъртността при над 35-годишните от всички заболявания.

Европейското общество по кардиология за превенция на сърдечносъдовите заболявания дава няколко подхода за в клиничната практика за справяне с проблема: спиране, превенция и намаляване на вредата. Превенцията се нарежда на първо място. Другият подход е спирането на пушене, но при някои хора, дори в риск, това не е възможно, отчитат кардиолозите.

„Над 48% от пациентите с коронарна болест продължават да пушат, 72% от тези с периферна артериална болест и над 57% от пациентите с инсулт продължават да пушат след инсулта, което е впечатляващо висок процент. Затова трябва да помислим и за прилагане на подхода за намаляване на вредата от тютюна, защото не можем да изоставим тези пациенти“, посочва унгарският кардиолог.

Алтернатива ли са електронните цигари и системите за нагряване на тютюн?

Голямо предимство на системите за нагряване на тютюн е това, че няма горене, което значително намалява вредата. Според проф. Борислав Георгиев вече има доказателства, че в електронните цигари и системите за нагряване на тютюн вредните химически вещества са много по-малко, макар че предстои да се събере допълнителна информация за тези продукти.

Проф. Георги Момеков отбеляза, че никотин-заместващите терапии (напр. никотиновите дъвки) не са спомогнали за отказа на пушачите в дългосрочен план. По думите му електронните цигари и системите за нагряване на тютюн са по-малко вредната алтернатива на пушенето.

"Намаляването на вредата е подход в политиката, целящ да намали вредата, причинена от опасно действие, а не просто да забрани действието. Има две условия за постигане на ползи за общественото здраве в този контекст: да бъде научно доказано, че продуктът представлява по-малък риск от пушенето на цигари, и да отговаря на потребностите на настоящите пълнолетни пушачи, така че те да го приемат и използват. Удоволствието при използването на устройство с нагряване на тютюн е съпоставимо с това на пушенето на цигара, там количеството никотин е подобно. Пушачите няма да получат същото удоволствие, ако си пръскат спрей, или дъвчат дъвки с никотин напр.", заяви проф. Момеков.

Създаването на бездимни алтернативни и по-малко вредни начини за доставяне на никотин дава възможност той да се набавя, но с намален здравен риск. Това е доказано от редица независими проучвания на международни изследователски институти и агенции, посочи още проф. Момеков.

Сред тях е Агенцията по обществено здраве на Англия (PublicHealthEngland), която в четири последователни свои годишни доклади посочва аргументи в подкрепа на намаления риск от електронните цигари и бездимните алтернативи като устройствата за нагряване на тютюн в сравнение с продължителното пушене.

Степента на вредност на електронните цигари е 95% по-малка от тази на традиционните горими цигари, а устройствата с нагряване на тютюн вероятно също намаляват излагането на потребителите и хората около тях на вредни вещества в сравнение с цигарите, гласят заключенията от докладите на британската здравна агенция от 2017 и 2018 г. През 2019 г. британските изследователи препоръчаха електронните цигари в съчетание с подкрепа за отказ за всички пушачи, които искат да спрат с вредния навик. В доклада си от тази година пък Агенцията казва, че алтернативните устройства за доставяне на никотин като електронните цигари могат да имат решаваща роля за намаляване на огромната здравна тежест, причинена от тютюнопушенето.

„Друг доклад на Комитета по наука и технологии във Великобритания (Scienceand Technology Committee), базиран на 100 доказателствени данни дава заключението, че в парата на е-цигарите няма отделяне на катрани и въглероден окис. Това са най-опасните компоненти на цигарения дим, който се образува при горенето на тютюна при конвенционалните цигари,“ посочи проф. Момеков.

Националният институт за обществено здраве и околна среда на Нидерландия (RIVM) също казва в свой доклад, че макар и не без риск, употребата на системите с нагряване на тютюн води до 10 до 25 пъти по-ниски нива на излагане на канцерогенни вещества. Това може да доведе до значително подобрен рисков профил в сравнение с цигарите.

От Федералния институт за оценка на риска на Германия (BfR) също посочват, че на базата на анализи намалението на токсичните вещества в аерозола на устройствата с нагряване „е вероятно да води съответно до намаление на излагането на тези токсични вещества.“

Едно от най-големите признания за намалената вреда на системата за нагряване на тютюн е решението на Агенцията по храни и лекарства FDA за IQOS от юли 2020 г., в което американският регулатор разреши системата да се предлага на американския пазар като „тютюнево изделие с модифициран риск“, тип продукт с намалено излагане на вредни и потенциално вредни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии