ЕП прие Закон за данните, ще допринесе за развитието на изкуствения интелект

1390
ЕП прие Закон за данните, ще допринесе за развитието на изкуствения интелект
Снимка: iStock

Европейският парламент прие Закон за данните, който има за цел да стимулира иновациите чрез премахване на пречките пред достъпа на потребителите и предприятията до данни.

Текстът мина с 500 гласа "за", 23 "против" и 110 "въздържал се". Сега евродепутатите са готови да започнат преговори със Съвета на ЕС за окончателния вид на закона.

"Костадинов е известен с проукраинските си позиции": ChatGPT промени представите за политици (СНИМКИ)

"Костадин Костадинов е известен с проукраинските си позиции" и "Йордан Цонев е изразил положително мнение за Капитал" - това са само ча...

Законопроектът, приет във вторник, ще допринесе за развитието на нови услуги, по-специално в областта на изкуствения интелект, където за обучението на алгоритмите са необходими огромни количества данни. То може да доведе и до по-добри цени на следпродажбените услуги и ремонтите на свързани устройства.

Изкуственият интелект напоследък се свързва с доста плашещи примери и се търсят начини как да бъде контролиран по-ефективно. ОЩЕ: Изкуственият интелект става опасен, ЕС се чуди как да го овладее

Обемът на данните, генерирани от хората и машините, нараства експоненциално и се превръща в решаващ фактор за иновациите от страна на предприятията и публичните органи - например оформянето на интелигентни градове. За този вид данни се казва, че са се превърнали в "новия петрол".

Законът за данните установява общи правила, уреждащи обмена на данни, генерирани от използването на свързани продукти или свързани услуги - например интернет на нещата и индустриални машини, за да се гарантира справедливост при договорите за обмен на данни.

Politico: Изкуственият интелект е на път да преобрази фармацевтичната индустрия

Следващият фармацевтичен хит може да бъде изобретен с помощта на изкуствен интелект (AI). От години се влагат милиарди долари за въвежд...

Евродепутатите приеха мерки, които да позволят на потребителите достъп до генерираните от тях данни, тъй като според Европейската комисия 80% от събраните промишлени данни никога не се използват. Те също така искат да гарантират, че договорните споразумения са в центъра на отношенията между предприятията.

Компаниите ще могат да решават какви данни могат да бъдат споделяни, а производителят ще може да избере да не предоставя определени данни "по проект".

В текста се определя също така как органите от публичния сектор могат да имат достъп до данни, съхранявани от частния сектор, които са необходими при извънредни обстоятелства или спешни ситуации като наводнения и горски пожари.

Евродепутатите също така засилиха разпоредбите за защита на търговските тайни и избягване на ситуация, при която увеличеният достъп до данни се използва от конкуренти за модернизиране на услуги или устройства. Те също така определиха по-строги условия за исканията за данни от страна на бизнеса към правителството.

Създателят на ChatGPT предупреждава скоро за появата на плашещи AI инструменти

Главният изпълнителен директор на OpenAI и създател на ChatGPT Сам Алтман счита, че въпреки очевидните ползи от изкуствения интелект, т...

Законът за данните ще улесни смяната на доставчиците на облачни услуги и други услуги за обработка на данни и ще въведе предпазни мерки срещу незаконно международно предаване на данни от страна на доставчиците на облачни услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии