X
 
 

ЕС може да сложи край на монопола за ремонт на електроуреди и дори смарфони

4506 1
ЕС може да сложи край на монопола за ремонт на електроуреди и дори смарфони
Снимка: Pixabay
Европейският съюз готви нова директива, наречена "Право на поправка". Тя се състои от серия предложения на министрите на околната среда от ЕС, които ще задължат производителите да правят електроуредите "по-дълготрайни" и по-лесни за ремонт, предаде БГНЕС.

Предложенията се отнасят до осветителни тела, телевизори и големи домакински електроуреди. Те ще ограничат продажбата на продукти, които не могат да се разглобяват, нямат резервни части или инструкции за ремонт.

КЗП: Обещания за подаръци примамват по-възрастни хора на презентации за скъпи стоки

"Доста интересен и напоследък все по-често практикуван способ за търговия е продажбата на стоки извън търговски обект по време на презе...

Производителите смятат, че предложените правила са твърде строги и ако бъдат приети, ще спрат развитието на иновациите. Природозащитни групи пък твърдят, че новите правила ще допринесат за намаляването на въглеродните емисии. А потребителски организации се оплакват на Европейската комисия, че фирмите производители налагат монопол върху процеса на ремонт като настояват, че определени уреди могат да бъдат ремонтирани само от тях или от фирмени сервизи.

Според Европейското бюро по околна среда "тази практика ограничава достъпа на независимите техници до резервни части и информация, което намалява възможностите за ремонт и увеличава цената му". Бюрото настоява в директивата да бъдат включени и други продукти, сред които смартфони и принтери.

Статистиката сочи, че между 2004 и 2012 година процентът на големите домакински електроуреди в ЕС, които са се повредили безвъзвратно 5 години след покупката им, е скочил от 3,5% на 8,3%. 10% от всички пералните машини, които са били изхвърлени от домакинствата в Общността, са под 5 години.

Друго проучване показва, че заради емисиите въглероден двуокис, които се отделят при производството, перална машина за 20 години ще генерира 1,1 тона по-малко въглероден двуокис, отколкото модел, който се поврежда бързо и бъде сменян с нов.

Енергийните етикети за електроуредите стават по-прости - от A до G

Във вторник евродепутатите дадоха зелена светлина за опростяване на енергийните етикети. Промените ще позволят на потребителите по-лесн...

Потребителски групи настояват уредите да се произвеждат така, че да могат да се ремонтират и да се разглобяват изцяло, резервни части за тях да се продават свободно, а инструкциите за ремонт да се дават на потребителя още в момента на покупката. Производителите обаче се опасяват, че ремонти от неквалифицирани лица могат да повредят уредите и да ги направят опасни за ползване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители