X
 
 

ЕС наложи рекордна глоба на Apple

6998 0
photo of ЕС наложи рекордна глоба на Apple
Снимка: Getty Images/Guliver
Европейският съюз налага глоба от 13 млрд. евро на Apple заради укриване на данъци, предаде Reuters. Причината – според антитръстовото звено на Европейската комисия компанията на Стив Джобс е използвала неправомерно Ирландия като място за осчетоводяване на целия си европейски бизнес.

Заключението на Европейската комисия е, че практиката на Apple представлява де факто „непозволена държавна помощ“ по отношение на корпоративния данък. Така Apple получава несправедливо предимство спрямо останалите компании в сектора, счита Брюксел. Наложената глоба е 40 пъти по-голяма от най-голямата, налагана от ЕК до този момент в областта на антитръстовото законодателство.

Съдът отмени рекордната глоба на КФН срещу малък врачански сайт

Софийският административен съд отмени рекордната глоба от 100 000 лв., наложена в началото на 2015 г. на врачанското издание "Зов нюз" ...

От Apple вече обявиха, че ще обжалват решението. Компанията държи в банкови сметки извън САЩ 187 млрд. долара.

Според JP Morgan счетоводителската практика на Apple е спестила на компанията около 17 млрд. евро. На практика Apple е плащала по-малко от 1% данък върху приходите от някои от продажбите си в Европа.

Решението за глоба идва точно когато Франция обяви, че иска преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) да бъдат прекратени и евентуално да бъдат започнати от самото начало.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално