Големите телевизии в САЩ получиха сериозен авторски удар

17045
Големите телевизии в САЩ получиха сериозен авторски удар

Малката американска компания Aereo принуди телевизионните гиганти на САЩ да преминат в отбрана, след като спечели съдебно дело, което може да се окаже повратно в историята на телевизионното и радиоразпръскване на Америка, предаде БГНЕС.

Фирмата, подкрепяна от медийния магнат Бари Дилър, започва своя бизнес в началото на 2012 година в Ню Йорк Тя произвежда антени за улавяне по въздуха на телевизионни вълни от нейни абонати и гледане на програмите през интернет. Срещу нея веднага бива заведено дело за нарушаване на авторските права от големите телевизионни канали - ABC, NBC, CBS и Fox.

Нов закон ще пази руснаците от негативно медийно влияние

Вестник "Известия" обяви днес, че депутатите в Държавната дума имат намерение да предпазят здравето на руснаците от информации, които...

От Аereo твърдят, че действат в рамките на закона, тъй като не ретранслират предавания, а просто дават на своите абонати антена, чрез която те могат да гледат телевизия или да си записват предавания, които да гледат по-късно. Апелативен съд отсъди в полза на малката фирма, че Aereo не препредава предавания, а дава антени под наем, чрез които се създава уникално копие на емисия върху част от харддиск, притежаван само от абонат на Aereo. Решението беше приветствано от Чет Кейноджиа, основател и шеф на компанията.

Някои хора определят решението на съда като победа на потребителите, които ще могат да се измъкнат от ограниченията, налагани им кабелните компании. Според независимия анализатор и консултант Джеф Каган цените в сектора непрекъснато растат, защото кабелните компании предлагат на клиентите си все повече и повече канали. Но средностатистическият зрител следи между 5 и 10 канала. С антените на Aereo изборът е в ръцете на клиента.

От Националната асоциация на телевизионните разпространители (NAB), която представлява големите тв компании, са разочаровани, защото решението позволява "незаконни действия" които нарушават законите за авторско право.

Остава неясно дали дейността на Аereo застрашава бизнеса на телевизионните и кабелни компании. От фирмата на Чет Кейноджия отказват да кажат колко абонати имат, но според някои преценки те са няколко хиляди в Ню Йорк. Но компанията планира скоро да изнесе дейността си в още 20 града на САЩ.

Гръцките телевизии заплашени с глоби, ако излъчват сцени на бедност

Телевизиите в Гърция са заплашени с глоби, ако излъчват сцени на бедност, реши тамошният Съвета за електронни медии. Журналистите в стр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com