Гъвкава стратегия и иновативни качествени продукти - предпоставки за успех дори в ситуация на криза

2235
Гъвкава стратегия и иновативни качествени продукти - предпоставки за успех дори в ситуация на криза
Снимка: Lenovo България

За Йовко Атанасов

Йовко Атанасов е регионален мениджър на Lenovo за България и Македония. Той се присъединява към компанията още през 2013 г., когато заема поста мениджър „Потребителска техника“ за България. Атанасов има повече от 15 години опит в индустрията. Той е бакалавър по Индустриален мениджмънт и магистър по Бизнес администрация. Освен това има EMBA от Университета на Амстердам.

Как се отрази кризата, свързана с Covid-19 на бизнеса на Lenovo?

Изминалите месеци изправиха цялата индустрия пред редица предизвикателства, сред които глобалната пандемия от COVID-19 през четвъртото тримесечие. Въпреки трудностите, компанията ни се справи успешно, благодарение на гъвкавата ни стратегия. Използвахме възможностите на нашите над 30 собствени производствени обекта, както и тези на партньори по цял свят, като пренастроихме капацитета си и успяхме да гарантираме непрекъснатото производство и доставките до клиентите. През изминалата финансова година 2019/2020 Lenovo отчете стабилни приходи от над $50 милиарда и достигна рекордна печалба преди данъчно облагане от $1,02 милиарда, което е увеличение с близо 19% спрямо предходната финансова година. Тези резултати, постигнати в период на глобална трансформация, говорят за стабилността на компанията ни и адаптивността на бизнеса ни към всякакви условия.

Според Вас ситуацията, заради която се наложи целият свят да работи дистанционно, ще се запази ли дългосрочно като тенденция?

Трансформацията на работното място и преместването му извън пределите на традиционния офис са тенденция, която се прокрадваше през последните години, особено сред високотехнологичните компании, които могат да осигурят на служителите си условията, необходими за това. Тази тенденция се затвърди в последните месеци и бизнеси от всички сектори се адаптираха към новите условия. Все повече компании – малки и големи, предоставят възможност за дистанционна работа на служителите си. Тази ситуация, по отношение на нашия бизнес, не само води до ръст в търсенето на работни станции, лаптопи и умни устройства, но и подкрепя центровете за данни и инфраструктура, които осигуряват по-бързи мрежи и сигурна дигитална консумация. В тази връзка компанията ни ще продължава да се развива в посока на интелигентната трансформация и създаване на по-умни и сигурни технологични решения. Нуждите на потребителите определят посоката на иновациите, които предлагаме.

Освен трансформацията на работното място, какви други технологични тенденции се очертават през тази година?

Новите нужди на потребителите, които работят в движение и пътуват, налагат появата на сгъваемите екрани на персоналните компютри. Освен това, тези устройства дават възможност за безпроблемна интеграция между работата, личния живот и забавленията. Служителите на глобалните компании все повече търсят технология, която позволява бързи, ефективни и лесни преживявания. Следвайки тези очаквания, ние от Lenovo им предоставяме ThinkPad X1 Fold - първият сгъваем персонален компютър в света, който съчетава ефективността на лаптопа с преносимостта на смартфона.

Друга технологична революция е 5G технологията, благодарение на която ще настъпят генерални промени в редица индустрии. Сред иновативните ни продукти е Lenovo Yoga 5G - това е първият лаптоп с възможност за свързване към 5G мрежа, работещ с дигиталната платформа Qualcomm Snapdragon 8cx. Той осигурява изключителна бързина при работа, особено когато сме в движение, благодарение на внушителната скорост от 4 gb/s. и батерия, която издържа цели 24 часа. Внедряването на 5G технологията при преносимите компютри ще промени из основи правилата на играта, а Lenovo Yoga 5G е само началото.

Каква е ситуацията в България в момента, какви продукти се търсят?

В България тенденциите са идентични - Lenovo e с лидерска позиция с 27% от пазара на PC продукти у нас. Факторите, които въздействат върху интереса на потребителите към все по-иновативните решения, са свързани с необходимостта от мобилно работно място, особено в момента. Това налага и нуждата от гъвкави решения, както и от предоставяне на сигурност на данните на високо ниво. Всичко това е залегнало в основата на изграждането на портфолиото ни.

По отношение на бизнес продуктите, ThinkBook серията на Lenovo (ThinkBook 13s, 14 и 15) отговаря изцяло на очакванията за висока производителност и сигурност. Алуминиевият корпус на продуктите ги прави много компактни и леки, удобни при работа в движение, както вече споменах - предимство, което е все по-важно за всеки професионалист. Сред най-интересните премиум решения е ThinkBook Plus - първият компактен ноутбук с втори e-ink дисплей на капака, който очакваме на пазара у нас до дни. Допълнителният дисплей позволява да си водите записки, да рисувате с помощта на дигитална писалка или да споделяте съдържание с колеги и приятели - практично и удобно. Говорейки за бизнес сегмента, не можем да пренебрегнем и цялото ThinkPad семейство - модели, доказали своите безапелационни качества във времето, които продължават да бъдат предпочитаното решение от професионалистите и днес.

Има ли нещо ново в потребителския сегмент у нас?

Потребителят търси ултратънки, елегантни и леки устройства, което определя изцяло и форм-фактора на продуктите ни от сериите Yoga, Ideapad, както и Legion. По отношение на Yoga продуктите, станали популярни като конвъртабъл устройства, новата посока, която следваме, е налагането им в премиум сегмента.. Така например Yoga S940 предоставя възможността да се мести съдържание от екрана на лаптопа в свързани монитори с едно мигване на окото – чрез софтуера Glance, който проследява погледа. Сред най-новите предложения са Yoga Slim 5 и Yoga Slim 7, които са високопроизводителни лаптопи, благодарение на свръхмодерната мобилна производителност на процесорите 10-то поколение Intel® Core™.

Yoga Smart Tab е интересно решение сред таблетите с типична за серията въртяща се панта, което позволява да се използва по четири различни начина – в ръката, наклонен, изправен или закачен за стената.

От ултраслим серията на Ideapad се отличават - новите Ideapad 1, Ideapad 3 и Ideapad 5, които са подходящ избор за потребителите, търсещи бюджетен продукт с висока производителност.

Вливайки се в новото ни гейминг портфолио, Legion Y740 и Legion Y540 идват с още подобрения и нови имена - Legion 7i и Legion 5i, допълнени от Lenovo Legion 5 и Lenovo IdeaPad™ Gaming 3i, както и двата нови десктопа тип tower - Legion Tower 5i и IdeaCentre™ Gaming 5i, които има с какво да изненадат феновете.

Каква е стратегията на компанията за в бъдеще?

Както вече споменах, стратегията за интелигентна дигитална трансформация на компанията ни, която оперира на 180 пазара, е изцяло подчинена на потребителското преживяване и удовлетворяване нуждите и очакванията на клиентите. Ще продължим да предоставяме умни технологии с добавена стойност в областта на смарт устройствата, центровете за данни, Internet of Things (IoT) и изкуствения интелект (AI), изпреварвайки тенденциите. Продължаваме с разработката на нови продукти, подобряването на софтуера и предлаганите услуги.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com