Huawei nova 10 Pro - жизнерадостният смартфон

8672
Huawei nova 10 Pro - жизнерадостният смартфон
Снимка: Actualno.com

През последните години Huawei значително разшири своята екосистема от устройства. При това обаче компанията не отклонява фокуса си от смартфоните и продължава да създава силно конкуренти устройства. Добър пример за това е nova 10 - новото издание на серията смартфони от среден клас nova. Двете устройства от серията, nova 10 и nova 10 Pro току-що излязоха в редовни продажби на българския пазар. В случая ще се фокусираме върху варианта „Pro”, който имахме възможността да разучим от първа ръка.

Традиционно за серията, става дума за устройство с привлекателен дизайн, безупречен хардуер, висока производителност, както и функционалност близка до тази на флагманските модели. Имаме и сериозни фотографски възможности с редица „трикове“, полезни за хора, които снимат много, включително селфита и видео за „влогване“.

Първото впечатление от телефона е, че е лек, тънък и много непринуден за употреба. С тегло от 191 грама и дебелина от 7,88 мм nova 10 Pro е супер лесен за носене и прибиране в джобове и чанти. Устройството стои удобно в дланта, като за това помага и класическият за Huawei дизайн с извито стъкло. С този модел Huawei са постигнали почти съвършения, физически възможен, баланс между компактно тяло, от една страна, и голяма батерия, сериозна производителност и огромен дисплей – от друга.

nova 10 Pro се откроява сред конкуренцията, включително в буквалния смисъл. Устройството се продава в две красиви разцветки - Starry Silver и Starry Black, съответно с матово и лъскаво покритие на гърба. Дизайнът на задните камери е създаден, за да изпъква, да бъде забелязван и да предизвиква разговор - издаденият корпус на камерата е откроен с дебел златен кант - дизайнерска характеристика, наречена Star Orbit Ring. В златно са изписани и спецификациите на камерата, както и логото на серията. И като стана дума за екрана, традиционно за Huawei, той е всичко, което бихте искали - 6,78-инчов OLED дисплей с резолюция 1200 x 2652, пикселна гъстота 429ppi, поддръжка на HDR10 и 120 Hz честота на опресняване. Това означава чудесни контраст, цветове, четимост и гладко видео, включително за видеоигри

Отличителен белег на устройствата nova винаги са били добрите фотографски възможности. nova 10 Pro, меко казано, не разочарова в това отношение. Функционално, задната “батарея” от камери е на високото ниво на своя отличителен дизайн. С 50MP RYYB (червено-жълто-жълто-синьо) основен сензор, 8MP ултраширокоъгълна камера и 2MP сензор за дълбочина, смартфонът прави отлични изображения при всякакви условия.

При все написаното дотук, все още само загряваме - най-доброто предстои. Ако сред актуалните смартфони на пазара имаше “цар на самоснимачките”, тази титла безусловно щеше да принадлежи на nova 10 Pro. Ако обичате селфитата, или сте “тиктокър”, “ютюбър”, начинаещ видеограф и т.н. - това е вашият телефон. От Huawei знаят от какво имате нужда и ви го предоставят. Като начало, предната камера е двойна, за да прави чудесни снимки и 4К широкоъгълно видео, с максимална гъвкавост в различни сценарии. Основният 60MP ултраширокоъгълен обектив позволява да се снимате на фона на впечатляващия пейзаж зад вас, както и да правите “от ръка” групови селфита, при които всички попадат в кадър. В полза на световното инфлуенчаво войнство, тази камера е идеална и за презентации на продукти. Когато снимате видео селфи, можете да вдигнете продукт към камерата и тя автоматично ще се фокусира върху него. Когато го оставите, фокусът, също така автоматично, ще се върне към вашия светъл лик. В същото време допълнителната 8-мегапикселова камера за портретни снимки поддържа двукратно оптично увеличение и до 5X цифрово увеличение. Много удобна е възможността за едновременно заснемане в по-близък и по-общ план, като двата ракурса се показват едновременно на екрана. Налице е и класическият режим, комбиниращ видео заснето едновременно с предните и задните камери.

В софтуерно отношение nova 10 Pro разчита на EMUI 12 - новата версия на базираната на Android операционна система на Huawei. Тук вече традиционното напомняне е, че телефоните на компанията няма директен достъп до GMS (Google Mobile Services). В замяна, потребителите имат достъп до пълноценната алтернативна екосистема HMS и до бурно разрастващия се портал за мобилни приложения AppGallery. За да илюстрираме богатството на AppGallery, ще кажем само, че там има изобилие от български приложения, включително на банките и мобилните оператори, както и на услуги като iCard, phyre, ePay.bg, Grabo.bg, Cardbox, Lidl Plus, Bulsatcom, TaxiMe, Taxistars, и много други. Налично е и приложението Gspace, което позволява инсталирането на всички "апове" на Google и по този начин до голяма степен компенсира липсата на GMS.

Хардуерът и производителността на устройството са повече от солидни, в лицето на осемядрения процесор Snapdragon 778 4G, 8GB RAM и 128GB вградена памет. Батерията, от своя страна, има достатъчен капацитет (4500 mAh), за да осигури обилно захранване за цялата тази функционалност. Най-хубавото в енергийния департамент, и не само, е 100-ватовото бързо SuperCharge зарядно, което може да напълни батерията от 20% до 80% за 10 минути. Това напълно променя играта със зареждането и премахва 99% от притеснението дали батерията ви няма да “падне” в неподходящ момент. При спешен случай зареждане за по-малко от едно кафе време, ще реши проблема. Не бива да забравяме, че това “магическо” зарядно е включено в комплекта, заедно със силиконов гръб за смартфона. Трябва да признаем, че това си е приятен жест от страна на Huawei, благодарим.

Добра представа за усещането от този модел дава рекламният видеоклип на nova 10 Pro с Ивет Лалова, който можете да видите тук. Huawei nova 10 Pro се продава на препоръчителна крайна цена от 1249 лева, или със съответния абонаментен план от А1, Yettel, Vivacom, “Технополис”, “Зора” и партньорската мрежа на дистрибутора “Поликомп”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com