HUAWEI P60 Pro - флагманът на мобилната фотография

7062
HUAWEI P60 Pro - флагманът на мобилната фотография
Снимка: Actualno.com

Пред нас е Huawei P60 Pro - единадесетото поколение на историческата фотографска серия P смартфони на компанията (ако смятаме от Huawei Ascend P1 от 2012 г.). Ако съдя по личните си впечатления, новият модел е достоен за това славно потекло. Отсега ще кажа, че става дума за фотографски звяр, като това ще бъде главният акцент на това ревю. От гледна точка на качество и удобство на заснемането, за огромната част от потребителите това може да е единственият фотоапарат, който си купуват и държат вкъщи. А във вещи ръце P60 Pro може да създаде добър материал за фотографски изложби.

Наборът от камери на гърба е троен и се състои от 48 MP основна камера, 13 MP ултраширокоъгълна камера и 48 MP телефото с оптична стабилизация на изображението (селфи камерата ще споменем отделно). Дотук с техническите детайли. Интерфейсът за заснемане е интуитивен и е смислено подобрен вариант на това, което познаваме от телефоните на Huawei. Устройството е идеално в ролята на фотоапарата, който ви е винаги под ръка. Той улавя реалността идеално, част от секундата след като го извадите, с настройките по подразбиране. “Край на изпуснатите моменти за снимка” - бих предложил този слоган на маркетинговите специалисти на Huawei.

P60 Pro снима бързо, което е изключително важно за заснемане на бързодвижещи се обекти като, да речем, домашни любимци, 5-годишни деца, птици в полет, или спортисти на стадиона. Телефонът ще хване всеки от тях в движение, без размазване. Всичко това е факт, отново без да е необходимо да “цъкате” нищо в приложението на камерата, и без изобщо да го мислите. Магията се крие в технологията Xmage, която комбинира изчислителни методи и изкуствен интелект с качествата на оптиката, за да осигури винаги впечатляващи снимки, при всякакви условия. Освен всичко друго, този модел е идеален за запечатване на спомени и за попълване на семейния фотоархив.

Тестовото устройство, от което добих споменатите впечатления прави великолепни портрети “от воле”, като това важи и за заснемането на архитектурни детайли, зеленина, пейзажи, както и чудни макро изображения на цветенца и бръмбарчета. Всеки видял снимките похвали качеството им и попита с какво са правени.

Ако отворим дума за макро снимки и снимане при ниска осветеност, DxOMark (онлайн издание, което тества камерите на смартфоните) определя тези качества на модела като водещи на пазара. DxOMark постави на P60 Pro най-високата оценка за фотографско качество сред актуалните модели смартфони. Оттук идва и заглавието на този текст, между другото.

Снимките при слаба осветеност заслужават специално внимание. И до момента телефоните на Huawei можеха да правят отлични изображения през нощта и с голямо увеличение. Ultra Lighting телефото камерата на P60 Pro обединява тези възможности в нова магия. Можете да получавате ясни и детайлни изображения при слаба осветеност и голямо увеличение - идеално за чудесни нощни пейзажи. Можете дори да снимате Луната, като в същия кадър хванете сгради и други обекти.

Нека да видим какво друго ни предлага най-новият флагман на серия P. Той има приятен за окото и ръката “премиум” дизайн, изпълнен с “двойно стъкло” (т.е. стъкло отпред и отзад) с метална рамка, заоблени дълги страни и ъгли. Качеството на изработка е върхово, а предния панел е от супер здравото Kunlun стъкло. Този материал осигурява 10 пъти по-добра защита от падане, в сравнение с обикновен дисплей. В YouTube можете да видите любопитни демонстрации за здравината на Kunlun Glass, които е добре да не опитватв с вашия телефон. Тук имаме демократизация. Докато през миналата година Kunlun Glass бе ексклузивен за специалната кожена (с гръб от оранжева изкуствена кожа) версия на Мate 50 Pro, сега и двата цвята на P60 Pro са с това супер яко стъкло.

Устройството има и сертификат IP68 за устойчивост на прах и вода. Това означава, че е напълно прахоустойчив и може да оцелее при случайно изпускане или пръскане във вода, например в басейн, мивка или тоалетна. Можете и спокойно да използвате P60 Pro в дъжд или влага, без да го мислите.

С тегло 200 грама и размери 163,8 x 75,5 x 8,8 мм Huawei P60 Pro не е миниатюрен, но пък е доста компактен спрямо възможностите си. Дисплеят на смартфона покрива всички изисквания за флагмански модел. Той е 6,67-инчов OLED екран, с разделителна способност 1220 x 2700 пиксела и честота на опресняване 120Hz. Всичко е образцово откъм контраст, яркост, цветове и  ъгли на видимост. Има тънички рамчици от всички страни и с малък прорез за 13MP селфи камерата. В България устройството е достъпно в два цвята - класически черен мат и интересния Rococo Pearl. Той е с перлена текстура, създадена с иновативен производствен процес, на базата на естествен минерален прах. Получената комбинация от жилки и нюанси е различна за всяко едно устройство. В резултат, с Rococo Pearl можете да притежавате смартфон с уникален дизайн.

Операционната система е EMUI 13.1, базирана на ядрото на Android 13. P60 Pro има изобилие от сурова хардуерна производителност, с чипсет Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G с осемядрен процесор. Към това има и графичен процесор Adreno 730 с тактова честота 875 MHz, както и 8 GB LPDDR5 RAM. Вградената памет за съхранение е 256 GB UFS 3.1 памет. В превод, всичко това означава, че смартфонът работи гладко и без засечки, независимо от това колко го тормозите. Не са проблем дори взискателни игри като PUBG Mobile, Call of Duty Mobile и Asphalt 9 при високи настройки и честота на кадрите.

Батерията с капацитет 4815 mAh осигурява над ден работа при умерено натоварване, като издръжливостта само в режим “готовност” е от порядъка на 90 часа. Доста добре. Батерията поддържа 88W бързо зареждане, което позволява зареждане от 0 до 100% за около 35 минути. Налично е и доста добро бързо 50W безжично зареждане, както и обратно безжично зареждане, чрез което P60 Pro може да вдигне заряда на други закъсали устройства.

За този модел важи обичайната уговорка, че устройствата на Huawei не поддържат директно услугите на Google, поради санкциите на САЩ срещу Huawei. За щастие този проблем бе успешно разрешен. Инсталирането на Google приложения вече става лесно и директно през AppGallery, с помощта на GBox.


Доста помага и впечатляващото разрастване на AppGallery, където може да бъдат открити всякакви глобални и локални приложения. Там има изобилие от български приложения, включително на банките и мобилните оператори, както и на услуги като iCard, phyre, ePay.bg, Grabo.bg, Cardbox, Lidl Plus, Bulsatcom, TaxiMe, Taxistars, и много други.

И така, нека да обобщим. HUAWEI P60 Pro е чистокръвен флагман във всяко отношение, с изключение на фотографията, където просто е едноличният лидер. Устройството не е от най-евтините - препоръчителната му крайна цена е 2349 лв. Това звучи добре за флагман, особено ако имаме предвид, че получаваме пълноценен фотоапарат и смартфон от висок клас, в едно устройство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com