Huawei представя проучване как европейците се грижат за сърдечното си здраве

2813
Huawei представя проучване как европейците се грижат за сърдечното си здраве
Снимка: Huawei

“Колкото по-рано, толкова по-добре” – това е мотото на експертите по отношение на профилактиката на здравето на сърдечно-съдовата система, дори по отношение на най-младите и активни хора. Болести на сърдечно-съдовата система могат да се появят при всеки, затова ранната диагностика е от ключово значение, независимо от възрастта. За нея помага и HUAWEI WATCH GT 3 Pro, смарт часовник, сред чиито здравни функции вече е и съставянето на електрокардиограма. Експертите се обединяват около мнението, че правилната диета, цялостното качество на живот и ранната диагностика на отклонения в сърдечния ритъм могат да ни предпазят от по-сериозни последствия. Представяме ви данните от актуално проучване за Huawei, направено в България, още 8 европейски държави и Турция. То покрива над 5000 души, 515 от които в България. 

 

Близо 2/3 от европейците познават сърцето си и редовно проверяват здравето си

Жените мерят кръвното си налягане по-често от мъжете, а проучването разкрива още интересни вярвания на хората относно сърдечните заболявания и тяхната превенция. Според него, само 65% от анкетираните мерят редовно кръвното си налягане. Сред жителите на изследвания регион убеждението „аз съм това, което ям“ вече е твърдо установено. 91% от участниците вярват, че навиците на хранене оказват значително влияние върху кръвообращението, включително и сърцето. Сърбия и Гърция отбелязват най-високо осъзнаване на този факт, а на дъното на тази класация е Турция със 78%. В България 85% вярват, че диетата може значително да повлияе на работата на сърцето.  

Тази теория се потвърждава от международни общности, фокусирани върху кардиологията и високото кръвно налягане. Те сигнализират, че основната причина за бума от сърдечносъдови заболявания е неправилното хранене. Добрата новина е, че обществото отчита този факт – 91% от участниците в проучването осъзнават колко е важна е правилната диета за нашето сърце и цялостно здраве. Любопитен резултат е, че 42% от българите смятат, че най-полезно за сърцето е червеното вино. Пред него, според нашето население, са само морската риба, червеното цвекло, зеленият чай, пълнозърнестите храни и авокадото. Всъщност според експертите, ключът към здравословното хранене е в правилните пропорции: повече продукти с растителен произход, отколкото месо, ограничаване на солта и даване на предимство на рибеното и растителните масла. Относно виното – те съветват да пием по чаша не повече от два пъти седмично.

Образованието по отношение на здравословното хранене дава добри резултати. Според здравното проучване на Huawei, 63% от жените смятат ядките за най-полезния за здравето продукт, докато 57% от мъжете смятат, че най-добрият избор е рибата. Благодарение на различни здравни кампании едва 2% от анкетираните смятат пържените храни за полезни за тялото. Една балансирана здравословна диета се разработва с отчитане на индивидуалните нужди, тегло, височина, здравно състояние и физическа активност.

Младите хора не се фокусират върху изграждане на здравословни навици

Постоянно растящата динамика на ежедневието се отразява на вниманието, което се отдава на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, ососбено сред младото поколение. Много от участниците в проучването на възраст 18-29 години смятат, че дори в тази възрастова група хората трябва да започнат да обръщат внимание на здравното си състояние. Конкретно в България обаче тази тенденция е по-слабо изразена, отколкото в другите държави. Общо за проучването 26% от участниците в него посочват, че осъзнатата грижата за сърцето трябва да започне между навършване на 20 и 30 годишна възраст, докато в България това посочват само 20% от анкетираните. Най-много участници у нас, 30%, смятат, е грижата за сърцето трябва да започне след навършване на 30.

От друга страна, проучването показва, че точно хората на възраст 20-30 години най-често игнорират симптопми, потенциално говорещи за проблеми със сърдечно-съдовата система. Това е обезпокояваща тенденция, имайки предвид, че точно тази група обикновено е изложена на по-високи нива на стрес. В същото време, младите хора са по-склонни да занемаряват здравето си по много начини – много от тях имат ниско ниво на физическа активност, по-вероятно е да използват стимуланти и обръщат по-малко внимание на балансираната диета. Тук отново тенденцията е по-обезпокоителна за България, отколкото средно за участващите държави. В тях според проучването 50% от хората на възраст между 20 и 30 години игнорират потенциално опасни симптоми, докато у нас този процент достига 61%.  Много по-лесно е болестите да се предотвратяват, отколкото лекуват, затова комуникацията на здравословния начин на живот и неговотo значение за предотвратяване на проблеми със сърдечно-съдовата система е особено важно.

Здрав дух в здраво тяло

Дори най-добрата диета не може да гарантира пълно здраве, ако липсва достатъчно физическа активност, затова е от ключово значение тя да се промотира още от най-ранна дестка възраст. Възрастните от своя страна трябва да посвещават поне 30 минути всеки ден на физическа активност. Редовната физическа активност може да се стимулира и проследява от смарт часовници със здравни функции и спортни режими, които позволяват да следите постиженията и прогреса си в приложението Huawei Health, налично освен за Huawei смартфони, и за iOS и Android платформи. То следи още важни параметри като ниво на стрес и качество на съня, тъй като менталното и физическото здраве се неразривно свързани. На въпрос в проучването „Кое кара сърцето ви да бие по-бързо?“, топ отговорите са стресът и любовта. Все пак, 22% от отговорите са за стреса, като за България стресът също води като отговор, но със само 15%. За сметка на това, 10% от анкетираните българи, повече от средните 7% за проучването, свързват ускорения пулс с любовта.

Сред най-популярните смарт часовници в момента в България са Huawei Watch 3, Watch GT 3, Watch GT 3 Pro, Watch GT Runner, Watch GT 3 SE, Watch Fit 2 и други. Всички те поддържат множество спортни режими, измерване на пулса, насищането на кръвта с кислород, стреса и качеството на съня.  

HUAWEI WATCH GT 3 Pro – за активния човек, който иска да е здрав

Първата стъпка в посока превенция е тя да бъде широко достъпна. 86% от анкетираните споделят, че биха използвали функция за съставяне на кардиограма от смарт часовник, ако има такава, а в  България делът на желаещите е още по-висок – 90%.  Интересно е да се отбележи, че 77% от участащите в проучването правилно определят какво точно е електрокардиограмата, а този процент е още по-висок в България – цели 83%.

HUAWEI WATCH GT 3 Pro следи пулса в реално време, което е полезно не само за спортистите, а и за всички, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания. Той също така може да съставя електрокардиограма, а нейното следене е стъпка в изграждане на полезни здравословни навици.

HUAWEI WATCH GT 3 Pro предлага още достъп до приложението Huawei Health, тренировъчен режим с над 100 различни активности, IP68 водо и прахоустойчивост. Водоустойчивостта е изключително важна функция за всеки спортен часовник, като плуването и водната аеробика са ефективни и безопасни начини за укрепване на сърдечно-съдовата система. Часовникът измерва нивото на стрес и температурата на кожата, а благодарение на технологията TruSleep анализира и възстановяването ни по време на сън.

С напълно заредена батерия дамската версия на HUAWEI WATCH GT 3 Pro може да се използва до 7 дни, а мъжката до 14 дни. Часовникът е съвместим с HMS, Android, и iOS системи, като за Android смартфони се препоръчва да се изтегли първо AppGallery и оттам Huawei Health. През Huawei Health, HUAWEI WATCH GT 3 Pro може да се свърже с приложението Strava, за да споделяте спортните си постижения с приятелите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com