Huawei Watch GT 3 Pro и ерата на умните часовници

6542
Huawei Watch GT 3 Pro и ерата на умните часовници
Снимка: Actualno.com

Идва моментът, в който "умните часовници" ще станат просто "часовници". За децата и внуците ни "часовник" ще означава нещо, на което можеш да слушаш музика и да приемеш телефонно обаждане. Причината за това е, че технологиите, влагани в умните часовници вече достигнаха определено ниво на зрялост. Добър пример за това е новият Huawei Watch GT 3 Pro. Той е рафинирано устройство, което демонстрира комбинация от качества, която вече са "запазена марка" на електронният колос от Изтока. Те включват отлична фитнес и “уелнес” функционалност, високо качество, надеждност и дълъг живот на батерията. Отделно споменаване заслужава отличният “премиум” дизайн, който получава от нас максимални точки за естетика, ергономия и компактност.

Преди всичко трябва да бъде казано, че GT 3 Pro изглежда невероятно и в двата си варианта. Единият (Ceramic Edition) е по-малък и с бял керамичен корпус. Другият е този, който тествахме - Titanium Edition с корпус и верижка от титан. Тъкмо за него ще говорим сега. Завършекът е матов и изглежда солидно, стилно и “обрано”. Часовникът привлича погледите с уверено излъчване и “радост за окото”. Покритието на циферблата (дисплея) е от сапфирено стъкло, а задният капак е от здрава и приятна на допир керамика. Безспорно чудесна дизайнерска работа. GT 3 Pro, освен способен ръчен часовник, е и пълноправен моден аксесоар, който няма да ви посрами, ако го комбинирате с любимия си официален костюм. Часовникът ще се хареса както на традиционалистите, харесващи класическия дизайн на ръчните часовници, така и на тези, които търсят “премиум” технологично устройство.

Когато говорим за дизайн и конструкция трябва да кажем, че часовникът не е миниатюрен, със своите габарити (46,6 мм x 46,6 мм x 10,9 мм). Въпреки това той изглежда доста прибрано и стои леко на ръката. До такава степен, че е напълно възможно да го забравите след няколко минути на ръката ви. Теглото e е едва 54 г без каишката и това е чудесно постижение. От дясната страна на корпуса има въртяща се коронка (за скролване и кликане), както и програмируем бутон, който можете да настроите според желанията си.

Huawei са използвали най-големия и добър дисплей, който би изглеждал уместно за този “форм фактор”. По-конкретно става дума за 1,43-инчов AMOLED сензорен екран с чудесен контраст, цветове и разделителна способност от 466 x 466. Няма какво повече да се иска от екрана на такова устройство. Освен, може би, да проектира видео холограми като в Star Wars, но това е друга тема.

В софтуерно отношение GT3 Pro се радва на операционна система Harmony OS на Huawei, която е с максимално изчистен, отзивчив и рафиниран за умни часовници потребителски интерфейс. Този минимализъм, без излишни “финтифлюшки” е успокояващ за сетивата и едновременно с това допринася за фантастичната издръжливост на батерията, за която ще стане дума след малко. отзивчив

Като става дума за операционни системи, Huawei заслужават поздравление за това, че умните им часовници работят както с Android, така и с iOS устройства. Запишете това сред безспорните предимства на GT 3 Pro спрямо конкуренцията. За да използвате GT 3 Pro трябва да си инсталирате приложението Huawei Health и да сдвоите устройствата. Така ще можете например да изтегляте нови циферблати (безплатни или платени) за часовника и да актуализирате софтуера.

GT 3 Pro поддържа над 100 режима на тренировка и, нещо, което ще зарадва мнозина спортуващи - вече включва синхронизиране с приложения за тренировки като Strava. Функциите включват целодневно проследяване на кислородната сатурация, сърдечния ритъм, нивото на стрес, телесна температура и други показатели. Сред новите режими е свободно гмуркане на дълбочина до 30м, като по този повод часовникът е водоустойчив до 30м, включително в морска вода (по стандарта EN 13319). Ето това е сериозно отношение към разширяването на функционалността.

Huawei добавят и нещо ново с огромен потенциал в опазването на здравето - създаването на електрокардиограми (ЕКГ) и измерване на твърдостта на артериите. Става дума за истинска ЕКГ, подходяща за медицински цели. В момента все още тече сертифицирането на тази технология от някои регулаторни институции, като се очаква функцията да е налична на всички пазари до края на годината. Това е друг сериозен аргумент за GT3 Pro - часовникът е много полезен и в момента, а добавянето на функция полезна за здравето на много хора, ще го издигне на ново ниво.

Благодарение на двубандовия GPS новият модел се справя отлично с навигацията, като фиксира местоположението бързо и точно.

Стигаме и до един от най-големите козове на GT 3 Pro - издръжливостта на батерията достигаща 14 дни, т.е. две седмици, при стандартна употреба. Това със сигурност не се нуждае от коментар. В крайна сметка, говорим за устройство, което може да бъде на ръката ви и да ви бъде полезно и в офиса и във фитнеса, в планината, на официално парти или с акваланг под морските вълни. Със сигурност ще виждаме GT 3 Pro във всяка класация за най-добрите смарт часовници на 2022 г.

Благата вест е, че от 25. май насам часовникът е достъпен и по нашите земи. Моделът, който обсъдихме нашироко, Huawei Watch GT 3 Pro Titanium Edition 46mm с титаниева верижка, се продава на препоръчителна цена от 949 лв. Има и вариант с каишка от черен флуороеластомер срещу 729 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com