Как да изработите идеалното лого?

17053
Как да изработите идеалното лого?

Затворете очи и си представете логото на Apple, на Nikeили Pepsi. Няколко стотни, секунда? Със сигурност не ви е отнело повече от това, за да извикате образите в съзнанието си.

Логото не е просто символ, картинка, то е нещо много по-ценно и важно, нещо, от което би могло да зависи голяма част от успеха на дадена марка. Логото е лицето на всяка компания, то създава първото впечатление за нея, а след това непрекъснато напомня за съществуването й. Поради тази причина процесът по изработването му е изключително важен.

Необходимо е да се обърне специално внимание на всеки детайл, дизайнът да се изпипа до съвършенство. Шрифтове, цветове, геометрични фигури и празни пространства – всяка частица носи внушение, допринася за цялостната идея, която се предполага, че потребителят/ клиентът би възприел. Когато създавате лого, трябва да се запитате дали то ще привлича или отблъсква, дали ще се откроява сред конкуренцията,дали съществува опасност да бъде сбъркано с чуждо. Изключително важно е и да сте сигурни, че логото ви ще оставя траен отпечатък в потребителското съзнание. Но това са само част от въпросите, на които би трябвало да си отговорите по време на проектирането. За да бъде резултатът ви идеален, ще са ви необходими далеч по-задълбочени познания в областта.

1. Бъдете съблазнителни!

Със сигурност сте забелязали, че в свалките най-голям успех имат хората, които сякаш не проявяват интерес към околните, но в същото време са така привлекателни, че противоположният пол просто е неспособен да им устои. Това е стратегия, която бихте могли лесно и успешно да приложите и в привличането на клиенти. Не е необходимо да им се натрапвате в очите, нека те сами да ви пожелаят. Или поне да си мислят, че това е така. Изградете детайлен профил на потенциалните си клиент, а след това създайте лого, което идеално да му кореспондира. Съобразете се с характера на бъдещите си клиенти.

ПРИМЕР:  Таргет групата на Redbull:

До 10 дни представят графичните изображения на туристическото лого

До 10 дни ще се представят графичните изображения на логото на България. Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелко...

- Необвързан мъж

- Между 18 и 30 г.

- С динамичен живот

- Обича спорта

- Приключенски настроен

Защо да стана компютърен специалист?

Да бъдеш програмист е не само професия, но и призвание. Компютърните игри са неразделна част от живота на хиляди деца (и възрастни) по ...

Оттук и идеята за двата биещи се бика в логото на енергийната напитка. Огнените цветове (червено и жълто) също играят важна роля за внушението, но за това – по-надолу в статията.

2. Бъдете уникални!

Избягвайте клишираните образи. Ако предлагате ароматно кафе, нека кафето не бъде част от вашето лого. Заложете на емоциите, на сетивата, но по един различен и неповторим начин. Нека вашата емблема да бъде единствена по рода си и следователно – различима и задълго запомняща се.

3. Бъдете по-силни от времето!

Създайте лого, което сте сигурни, че ще остане модерно и след десетилетия. Не залагайте на моментни тенденции в шрифтовете и цветовете, а на по-изчистен и „традиционен“ стил, но представен, разбира се, по уникален начин. Черно, бяло, червено – цветове, които винаги са говорели за класа и стил, които не напускат модните подиуми. А Coca-Cola и Adidas доказват, че това важи и в дизайна на лога.

СофтУни конференция ще се проведе в Пампорово на 20-22 март

Софтуерният университет (СофтУни) организира третото издание на технологичната конференция СофтУни Конф Март 2015 на 20-22 март 2015 г....

4. Бъдете иновативни!

Не следвайте тенденциите, а ги създавайте! Ако подражавате на вече известни на публиката дизайни, би било много по-трудно тя да ви забележи. Но ако я грабнете с нещо ново и невиждано до момента, вниманието й ще бъде единствено и само за вас.

5. Бъдете изчистени!

Прекалено натруфеното често се оприличава на кич. Но простите форми и умереното използване на цветови гами и нюанси бързо би заработило за вашия бизнес. Логото ви би създавало усещане за качество и изисканост и лесно би се запечатвало в съзнанието на всеки клиент.

6. Бъдете стратези!

Не създавайте приложение за 100 млн. потребители!

Когато предприемачите създават нови приложения, често си ги представят като следващия Truecaller, който привлече повече от 100 мил. пот...

- Логото ви трябва да носи смисъл, да символизира идея. ПРИМЕР: Apple (ябълка) = знание

- Трябва да балансирате правилно свободното пространство около фигурите в логото ви. ПРИМЕР: Microsoft (погледнете изображението в началото на статията)

- Използвайте внушението на геометричните фигури. КРЪГ = завършеност, цялост, общност, съвършенство.  КВАДРАТ = баланс, сигурност, прецизност, професионализъм. ТРИЪГЪЛНИК = сила, стабилност, мъжественост.

- Използвайте шрифтовете, за да предизвикате търсените от вас емоции. ПРИМЕР: Шрифтът на логото на Disney е забавен, игрив и креативен.

- Използвайте негативното пространство. Това е сигурен начин за приличане на вниманието, за провокиране публиката да се замисли, следователно – да запомни.

СофтУни - първи стъпки към Европа

На 9 януари в СофтУни се проведе първото представяне на чуждестранен партньор на Софтуерния университет – немската компания ...

- Силата на цветовете е ненадмината. ЧЕРВЕНО = страст, енергия, възбуда, горещина, агресия, динамика; ЗЕЛЕНО = природа, етичност, охолство; РОЗОВО = женственост, спокойствие, любов; СИНЬО = безкрайност, интелигентност, професионализъм, успех, свежест, хлад; ЖЪЛТО = светлина, интелект, оптимистичност, веселие; ОРАНЖЕВО = комуникативност, социалност, приключения; ЛИЛАВО = интуативност, креативност, въображение; ЧЕРНО = сила, официалност, изтънченост; СИВО = достойнство, неутралност, знатност, звание; БЯЛО = чистота, доброта, невинност, прохлада, свежест.

7. Бъдете адаптивни!

Логото ви трябва да изглежда еднакво добре както на екрана на малък смартфон, така и на огромен монитор. Важно е и да бъде достатъчно отчетливо на какъвто и цветови фон да бъде отпечатано.

Ако спазите всички тези изисквания при изработката на логото си, то високата познаваемост на марката ви няма начин да се забави!

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии