Как да се предпазиш от недоброжелатели във виртуалната среда?

7573
Как да се предпазиш от недоброжелатели във виртуалната среда?
Снимка: iStock

Интернет оказва огромно влияние върху живота ти. Днес си свикнал да разполагаш с неограничен достъп до информация по различни теми на един клик разстояние и това да се случва веднага, щом ти потрябва. Той има безброй много функции - можеш да обогатиш знанията си, като се запишеш и изкараш нов образователен курс изцяло онлайн, да оползотвориш времето си за придвижване към офиса, слушайки любимия си подкаст или аудио книга в стрийминг платформа, да проведеш видео разговор с роднините си, които живеят на другия край на света, да пазаруваш онлайн и какво ли още не.

Но колкото и да са големи позитивите му в твоето ежедневие, точно толкова трябва да бъдеш внимателен и бдителен към рисковете, които крие сърфирането във виртуалното пространство. Защото докато се опитваш да свършиш различни задачи, бързо и с малко усилия, някъде там има недоброжелатели, които мислят начини как да се "доберат" до твоите данни и да се възползват от тях.

Случвало ли ти се е да получиш имейл, който изглежда почти официален, сякаш изпратен от твоята банка и те предупреждава, че разплащателната ти сметка ще бъде блокирана, ако не потвърдиш личната си информация в линка от него, спешно? Повечето такива имейли измамниците насочват към потребителите, за да ги примамят и да попаднат в така наречената "клопка". Възможно е изпратеното съобщение да съдържа хипервръзка, при която с един случаен клик да станеш жертва на фишинг атака и да разкриеш, без изобщо да се замислиш, личните си данни и ценна финансова информация.



Важно е да запомниш, че подобни имейли няма да бъдат изпратени никога от истинската ти банка. Не съществува финансова институция, която би изисквала от клиентите си да разкрият подобна чувствителна информация и конфиденциални данни по електронна поща или в каквато и да е онлайн форма. Те са част от изкусна схема и са инструмент за измама, в която мишената си ти и всеки друг като теб, ако се поддаде на примамката. Но как да ги разпознаеш?

  Ако изискват предоставяне на персонални данни – си спомни горните редове.
  Ако призовават за спешни и неотложни действия – също. Правилото на фишинг измамниците е "сега", "веднага", защото ако се забавиш с действие, то със сигурност би обмислил реакцията си по-внимателно.
  Името на подателя се различава от имейл адреса му – най-важната уловка. Затова винаги имай едно наум.
  Ако съдържат правописни грешки и съобщението не изглежда добре форматирано, то това отново е знак за измама.
  Имейлът не е с лично обръщение към теб. Както стана ясно, лъжците използват тактиката към хиляди получатели и времето е от значение за тях. Затова и съобщението е твърде общо.

Как да се предпазим от измама

И тук си задаваш въпроса "Как да се предпазя от подобна схема"?

Трябва да се научиш да разпознаваш бързо опитите за фишинг измами и никога да не кликваш първосигнално върху връзки, изпратени от подобни ненадеждни източници. Следвайки и долните няколко съвета, можеш да намалиш риска максимално.



  Винаги използвай оригинални софтуерни продукти и актуални антивирусни програми. Темата за киберсигурност е важна част за твоето интернет здраве.
  Обновявай периодично използвания от теб уеб браузър и операционна система, винаги когато е налична нова версия. Обикновено тя идва и с по-високо ниво на сигурност.  
  Сменяй редовно паролите си за достъп до приложения за банкиране и използвай винаги уникални комбинации от символи. По този начин намаляваш шанса за неочаквана атака.
  Не разкривай пред никого своите потребителски имена и пароли за достъп. Все пак някои тайни трябва да си останат такива и то само за теб.
  Препоръчително е да не използваш опциите на браузъра за запаметяване на потребителски имена и пароли.
  Не използвай публично достъпни компютри, за да банкираш или да извършваш други важни задачи, които изискват лична информация. Не знаеш кой е бил потребителят преди теб.
  Проверявай винаги сигурността и автентичността на интернет сайта преди да въведеш конфиденциална информация.
  Увери се накъде водят линковете в имейла, като поставиш курсора си върху тях и видиш адреса, който се изписва.
  Ако пък попаднеш в ситуация, в която имаш съмнение, че някой е узнал твоите потребителско име и парола, незабавно ги смени и информирай банката си.

Спазването на тези няколко стъпки може да предотврати неприятните емоции и да те предпази от измама. Бъди внимателен в интернет пространството и не забравяй да споделиш информацията със свои приятели и роднини, за да помогнеш и на тях да се защитят от недоброжелателни практики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии