Какво представляват изтеклите домейни

1837
Какво представляват изтеклите домейни
Снимка: iStock/Guliver

Както подсказва името им, това са домейни, които са изтекли, тъй като или собствениците са забравили да ги подновят, или са престанали да съществуват като бизнес.

Домейните не се притежават за цял живот, регистрацията им трябва да се подновява всяка година. По време на период за подновяване, около 30 дни за .COM, 10 дни за .ES, например, домейнът е недостъпен и собственикът му не само не може да го използва, но и получава сигнали за изтичането му.

Регистрирането на изтекъл домейн се случва след освобождаването му. Този тип домейни запазват цялата си SEO история от времето, когато са бил активни, затова и интересът към тях е толкова голям.

Защо изтеклите домейни са привлекателни?

Освен заради присъщия SEO потенциал, те обикновено се придобиват и поради:

● Тяхното име - което може да е уникално или да съдържа конкретна ключова дума. В този случай имате възможност за стартиране на бизнес с кратък домейн, или такъв включващ по-общ термин, или домейн с висока семантична стойност.

● Техният органичен трафик - можете да генерирате доход благодарение на афилиейт маркетинг или реклама чрез паркирани домейни.

● Тяхната дигитална идентичност - успявате да резервирате домейни, които предстои да изтекат, за да запазите марка или нейната дейност.

Помагат ли изтеклите домейни за SEO позициониране?

Доброто уеб позициониране има два аспекта:

  1. Вътрешна оптимизация - състои се в подобряване на съдържанието и структурата на вашия основен уебсайт;
  2. Външна оптимизация - основава се на всички връзки, които можете да изградите към сайта ви, за да го придвижите към първите резултати в търсачките.

Изтекли домейни често се използват за стратегия за изграждане на връзки извън сайта. Идеята е да изпратите цялата натрупана SEO сила към страницата, която искате да класирате.

Как? Чрез създаване на 301 пренасочвания, благодарение на които разпространявате силата на домейна чрез неговите eнкър текстове. Другият метод е да използвате изтекли домейни при изграждането на PBN (Мрежа за частни блогове). Това е по-сложна техника, която много SEO специалисти използват, за да класират един или повече клиенти по траен начин.

Как да разберете дали домейните си струват?

Има много методи за откриване на изтекли домейни, но най-добре е да приложите същата логика при анализа на домейни както при анализа на медиите, когато искате да наемете спонсорирана публикация или търсите хаштаговете за повече импресии в Twitter.

Ключът е да отчетете семантичната съгласуваност и да попаднете на добър метричен баланс. За да направите това, трябва да анализирате няколко неща:

SEO метрики

Повечето от платформите за изтекли домейни посочват свързаните SEO показатели: Moz Domain Authority (DA), Majestic Trust Flow (TF) или Citation Flow (CF), броят на беклинковете и препращащите домейни (DR) и т.н. Колкото по-високи са тези метрики, толкова по-голям SEO авторитет ще има съответния домейн.

Линк профил и анкор текстове

Можете да проверите директно в Majestic (платен инструмент) дали тематичният Trust Flow e в съответствие с темата на ключовите думи, които ви вълнуват. А ако тези думи са в анкор текстовете, толкова по-добре!

Платените инструменти като Ahrefs ще ви позволят да проверите какви линкове получава домейнът, дали има авторитет и съгласуваност. Домейните с линкове, които идват от Wikipedia, известни медии или държавни институции, са високо оценени.

Предишното съдържание на уебсайта

Важно е да знаете какво е имало на този домейн в миналото и какъв е бил този уебсайт. Webarchive ще ви позволи да проверите неговата стара дейност и съдържание, за да видите дали съответства на вашите нужди или дали сайтът не е бил подложен на спам атака.

Ако искате да спестите ценно време в търсенето на перфектния изтекъл домейн, можете да се възползвате от услугите на SEO.Domains. Те предлагат огромен избор от предварително подбрани качествени домейни, които отговарят на гореспоменатите критерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

OpenAI пусна най-новия безплатен модел GPT-4o

HONOR Magic6 Lite се предлага с 30% отстъпка в онлайн магазина на Yettel до 15 май

Първи преговори за изкуствения интелект между САЩ и Китай: Ето какво да очакваме

Новият Huawei Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Над 600 учители от цялата страна придобиха нови знания и умения за използване на изкуствения интелект

Създаден да впечатлява: вижте новия Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Бъди смарт с Huawei Smart Watch в комплект с безжични слушалки от А1

САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink

Има проблеми с мозъчния чип на Neuralink, имплантиран в човек

TikTok автоматично ще отбелязва видеа, генерирани от изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии