Какво трябва да знаете за 10-те най-разпространени програмни езика?

46133
Какво трябва да знаете за 10-те най-разпространени програмни езика?
Снимка: Thinkstock

Програмистите днес са навсякъде. Тяхната работа е важна дори за бизнесите извън ИТ индустрията. И въпреки че за един софтуерен инженер не представлява никаква трудност да проумее същността на който и да е било програмен език, за целия останал свят това, може би, не е така. Но ако човек успее да разбере функциите на основните езици, то за него би било много по-лесно да наема правилните хора, които да изпълняват софтуерните му задачи. И дори не е изключено сам той да се запали по програмирането. Заплатите в сектора все пак не са за изпускане. А ето и нещата, които би било полезно да знаете за 10-те най-разпространени програмни езика:

1. Java

Как да изработите идеалното лого?

Затворете очи и си представете логото на Apple, на Nikeили Pepsi. Няколко стотни, секунда? Със сигурност не ви е отнело повече от това,...

Java определено заслужава челното място в класацията за най-често използвани програмни езици. Програмистите го употребяват за изграждане на сървърната логика на повечето уеб приложения, видео игри и мобилни апликации. Java е основата, на която са разработени повечето Android приложения, поради което е и любим език на голяма част от софтуерните инженери. Има си дори и своя собствена мантра – Write Once, Run Anywhere! = WORA. Тя произлиза от факта, че Java е създаден така, че да приляга на повечето софтуерни платформи.

2. Python

Пред Python не съществуват почти никакви ограничения – от уеб приложения до анализ на данни. Pinterest, Instagram и WordStream са написани именно на него. Със своя прост и ясен синтаксис, това е и един от най-лесните езици за усвояване. Според последни проучвания се оказва и най-преподаваният програмен език в американските училища. Популярността на Python се повиши толкова много след инвестициите на Google в него през последното десетилетие.

3. C++

C++ е полезен, тъй като осигурява директен хардуерeн достъп на програмистите, за да извличат максималното от мощността на своите процесори, но без да им се налага да пишат всичко на ръка. Този език е перфектният избор за разработването на многогигабайтови приложения за десктопи, конзоли и мобилни устройства. А поради съществуването на изключително много C++ компилатори, бихте могли да стартирате написаното на този програмен език почти навсякъде.

Защо да стана компютърен специалист?

Да бъдеш програмист е не само професия, но и призвание. Компютърните игри са неразделна част от живота на хиляди деца (и възрастни) по ...

4. Ruby

Желаете да започнете с отскок своя проект или да създадете прототип на блестящата си идея за следващото ви голямо уеб приложение? Ruby ще ви помогне. Той е прост за усвояване и невероятно мощен език, който освен това задвижва стотици уеб приложения по целия свят.

5. JavaScript

JavaScript владее ИТ света. С него програмистите биха могли да разработват и да добавят интерактивни елементи на своите уебсайтове, да изграждат потребителски интерфейси, да създават уеб приложения без помощта на други езици.

6. C#

СофтУни конференция ще се проведе в Пампорово на 20-22 март

Софтуерният университет (СофтУни) организира третото издание на технологичната конференция СофтУни Конф Март 2015 на 20-22 март 2015 г....

C# винаги се асоциира с компанията Microsoft, тъй като тя го използва за изработката на своите приложения. Синтаксисът му е сходен с този на Java, така че ако сте добри в единия от двата, не губете време, а се захванете и с другия.

7. PHP

PHP обикновено се използва за разработването на тежки уебсайтове и уеб приложения. Силата му е огромна. PHP е сърцевината на огромни сайтове като WordPress и Facebook. Брилянтното тук е, че езикът е с отворен код, така че достъпът до всички вече изградени модули, които могат да се взимат и преобразуват, е напълно свободен.

8. Objective-C

Objective-C е езикът, с който се разработват iOS приложенията. И въпреки големия шум около новия Apple език – Swift, Objective-C остава първенец за компанията.

Не създавайте приложение за 100 млн. потребители!

Когато предприемачите създават нови приложения, често си ги представят като следващия Truecaller, който привлече повече от 100 мил. пот...

9. SQL

SQL е основният език при работа с големи обеми от данни. Програмистите го употребяват за създаване, изменяне, извличане и манипулиране на данни. SQL е лесен за научаване, но обикновено се използва в комбинация с други езици.

10. C

C е предшественик на по-сложни програмни езици като Java и C#. Вероятно ще се запитате защо този език все още е толкова популярен. C е малък, бърз и мощен. Ако изграждате софтуер за вградени системи или за операционни системи (като Windows например), или просто желаете да изстискате и последната капка от ресурсите, с които разполагате, C винаги ще бъде насреща за вас.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

СофтУни - първи стъпки към Европа

На 9 януари в СофтУни се проведе първото представяне на чуждестранен партньор на Софтуерния университет – немската компания ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии