Китайците построиха изкуствена Луна

21692
Китайците построиха изкуствена Луна
Снимка: ESA/Foster + Partners

Китай е построил изкуствена Луна с гравитация, която е предназначена да подпомогне подготовката на астронавтите за бъдещи изследователски мисии. Инсталацията включва вакуумна камера, поставена в мощно магнитно поле.

Гигантските магнити на изкуствената Луна в 60-сантиметровата камера, разположена във вакуум, възпроизвеждат ниска гравитация. Вътре в тази камера има пейзаж с имитация на лунни скали и прах. Устройството не позволява на астронавт в скафандър да се намира там в цял ръст и засега ще се използва за тестване на оборудване за сондажи в лунни условия, пише South China Morning Post.

Земята е заобиколена от огромен космически мехур

Учени са реконструирали чрез компютърно моделиране еволюционната история на най-близката космическа среда и са стигнали до заключението...

Симулаторът „Изкуствена Луна“ е установен в град Суджоу в китайската провинция Дзянсу и е проектиран по такъв начин, че според създателите му „да накара гравитацията да изчезне“. В момента симулирането на ниска или нулева гравитация на Земята изисква полет на самолет, който обикновено влиза в специален режим на движение само за половин минута, който експертите наричат „крива на Кеплер“. Кратковременно отсъствие на гравитация може да се постигне и чрез падане във висока кула с изпомпан въздух, а руските космонавти се подготвят за полети и операции по излизане в Открития космос чрез тренировки в условия на хидравлична безтегловност в специални басейни - но това не може да се нарече пълноценна имитация на отсъствието на гравитация.

Планетолози откриха причината за "асиметрията" на Луната

За предимство на новия лунен симулатор трябва да се смята това, че може да симулира ниска гравитация или безтегловност „колкото дълго искате“, обясняват разработчиците. В 60-сантиметровата кутия те са създали изкуствен лунен пейзаж от скали и прах, приблизително същия като този на лунната повърхност. Всичко това се намира във вакуумна камера. Мощните магнити се използват за създаване на магнитно поле вътре в камерата, което „повдига“ всичко вътре. Магнитното поле може да се регулира според нуждите, за да се увеличи или намали гравитацията за симулиране на „ефекти на левитация“. Силата на тежестта на Луната е около шест пъти по-малка от земната. Възможността да се тестват устройства и процеси в условия на ниска гравитация може да намали броя на непредвидимите инциденти при реални лунни мисии.

Тайната на "мистериозната къща" на Луната е разкрита

„За някои експерименти от рода на ударни изпитания са необходими само няколко секунди понижена гравитация - обяснява Ли Руйлин, водещ изследовател от Китайския университет за минно дело и технологии, - но други експерименти може да изискват и няколко дни.“

Слънцето е имало пръстени като Сатурн

Слънцето може да е било заобиколено от гигантски пръстени от прах, подобни на тези на Сатурн, преди да са се образували Земята и другит...

Снимка: Li Ruilin, China University of Mining and Technology

Симулираната среда с ниска гравитация е вдъхновена от експерименти, за които Андре Гейм - Нобелов лауреат за работата му върху графена - и неговият колега Майкъл Бери са удостоени с Шнобелова (анти-Нобелова) награда за физика за 2000 г., която „първо кара хората да се смеят, а след това да се замислят". В тези експерименти магнити са били използвани за левитиране на жаби.

Андре Гейм, който работи в университета в Манчестър, заявил пред South China Morning Post, че му е приятно да види, че неговите експерименти могат да бъдат използвани при изследване на Космоса, като същевременно обяснил, че „магнитната левитация не е същото като антигравитацията“. Въпреки това, уточнил той, има ситуации, при които симулирането на микрогравитация с помощта на магнитни полета може да бъде от голяма полза.

НАСА иска да построи атомна електроцентрала на Луната до 2030 г. (ВИДЕО)

Астрономи наблюдаваха експлозията на умираща звезда

За първи път астрономите са изобразили в реално време драматичния край на живота на червен свръхгигант, наблюдавайки бързото самоунищож...

Китай си е поставил за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. и да създаде база там през следващото десетилетие като част от съвместен проект с Роскосмос. Очаква се изкуствената Луна да изиграе важна роля в подготовката на бъдещи лунни експедиции, позволявайки на учените да планират в детайли критични операции и да се подготвят напълно за изграждането на станция в условия на ниска гравитация. Възможността за тестване на оборудването, преди то да отиде на Луната, ще предотврати погрешни изчисления, които иначе биха били неизбежни и могат да провалят реален проект на лунната повърхност.

Ръководителите на китайската космическа програма наскоро заявиха, че строителството на изследователската станция може да започне още през 2027 г. – с няколко години по-рано от планирания срок - поради опасения да не изостанат в тази нова "лунна надпревара". НАСА също така планира да "върне" астронавтите на Луната до 2024 г. като част от новата си програма "Артемида".

Китайският крак иска първи да стъпи на Марс

Една от причините за потенциални проблеми с бъдещото лунно строителство е, че прахът и скалите могат да се държат различно в условията на ниска гравитация. Освен това Луната няма атмосфера и температурите могат да се променят драстично и бързо. На прототип на симулатора китайските инженери вече са тествали някои технологични процеси, например при пробиване на различни материали, и са открили, че на Луната съпротивлението на много материали може да бъде много по-високо от предвиденото в компютърните модели.

Ли Руйлин твърди също, че новата инсталация ще бъде използвана за изследване на възможностите за 3D принтиране върху лунната повърхност – преди на земния спътник да бъде разположено скъпо и тежко оборудване. Според китайския учен такива технологии са необходими за създаване на някои елементи от бъдещите постоянни човешки селища на Луната.

Океани, по-големи от Световния: Къде има морета и реки в Слънчевата система

Някои спътници на Юпитер и Сатурн са толкова богати на вода, че тя образува там цели морета. На повърхността на Титан в каналите се лея...

„Някои експерименти, проведени в симулирана среда, могат да ни дадат важни улики за провеждане на издирвателни операции на Луната, като например намиране на вода под лунната повърхност“, добавя изследователят.

Япония събира астронавти за полет до Луната

В процеса на създаване на симулационната камера китайските инженери трябвало да въведат редица технологични иновации, по-специално да овладеят мощните магнитни полета, способни да разкъсат свръхпроводящите проводници и металните компоненти, необходими за нормалната работа на вакуумната камера. Те също така трябвало да се научат достоверно да имитират лунния прах и да заменят стоманата с алуминий в някои ключови компоненти.

Очаква се симулаторът да бъде пуснат официално в близките месеци. В бъдеще китайските експерти планират да отворят това съоръжение за експерименти на изследователи от цял свят, а не само за китайските учени.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии