Китайският крак иска първи да стъпи на Марс

2558
Китайският крак иска първи да стъпи на Марс
Снимка: simisi1 / Pixabay

През 2017 година Доналд Тръмп нареди на НАСА да спусне хора на Марс към 2033 година. Датата официално беше скрепена в Закона за разрешение на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство, който предвижда финансирането на организацията.

В книгата си „Мисия на Марс: нова ера на откритията на марсоходите и космическите кораби на Червената планета“ геологът Лари Кръмплер твърди, че в реалността такава цел едва ли е постижима. Той се позовава на отчета на Института за анализ на отбраната за 2019 година, в който се казва, че „датата на изпращане на орбитална мисия на Марс към 2033 година е невъзможна при всякакви бюджетни сценарии и графики за разработка и изпитания на технологии“. В същия отчет се отбелязва, че 2035 година е по-вероятна за историческия полет, ако годишният бюджет на американското космическо ведомство бъде увеличен, но дори в този случай са вероятни усложнения и задръжки.

Д-р Кръмплер, който е работил с НАСА в рамките на мисии на агенцията по изследване на планети, пише: „Освен това разработката вероятно ще повлияе на планираните лунни мисии и ще изисква по-малко строги изисквания към здравето на човека – с други думи, ще бъде по-опасна.“

Според документа на института за отбранителен анализ такава мисия би могла да бъде осъществена с голяма вероятност през 2037 година, а 2039-а е най-реалистична заради вероятните проблеми с бюджета в хода на нейната разработка.

Както твърди Express News, докато НАСА вече се е сблъсквала с проблеми по финансирането на своите многобройни мисии, в Китай са готови да заделят всички необходими средства, за да изпреварят САЩ в усвояването на Марс. Съобщава се, че CNSA е пълна с решимост да изпрати хора на Марс към 2033 година в рамките на мисия под названието Space Race 2.0. Освен това Space Race 2.0. ще бъде едва началото на „мащабно усвояване на Марс“ от Китай, а 2035, 2037, 2041 и 2043 година трябва да станат дати за нови китайски мисии на Червената планета.

През 2021 година Китай реализира важна крачка по пътя към усвояването на Марс. На 15 май върху повърхността на Червената планета в рамките на мисията "Тиенъун-1" успешно е спуснат първият китайски марсоход „Джужун“. В задачата на мисията влизат картографиране на планетата, изучаване на характеристиките на повърхностния слой и разпределението на воден лед в него, анализ на състава на материалите от повърхността, измерване на параметрите на йоносферата на Червената планета и много други.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос