НАСА иска да построи атомна електроцентрала на Луната до 2030 г. (ВИДЕО)

5379
НАСА иска да построи атомна електроцентрала на Луната до 2030 г.  (ВИДЕО)
Снимка: Comfreak / Pixabay

Вие или ваш приятел знаете ли как да построите ядрен реактор, задвижван от уран, който може да се побере в ракета с дължина 4 на 6 метра? Можете ли да свършите работата до края на десетилетието? Ако е така, тогава НАСА и Министерството на енергетиката на САЩ биха искали да чуят от вас!

Според изявление на Националната лаборатория на Департамента по енергетика в Айдахо, тя си партнира с НАСА, за да постави "издръжлив, мощен, независим от слънцето" реактор на Луната в рамките на следващите 10 години. Двете агенции в момента търсят предложения от външни партньори, за да стартират този амбициозен проект, като краен срок за подаване на документите е 19 февруари 2022 г.

Този хипотетичен реактор би помогнал за превръщането на Луната в извънземна база за изследване на космоса от хора, включително бъдещи пилотирани мисии до Марс, казаха служители на агенцията.

„Изобилната енергия ще бъде от ключово значение за бъдещото изследване на космоса“, каза в изявлението Джим Ройтер, помощник-администратор на дирекция „Мисия на космическите технологии“ на НАСА във Вашингтон, окръг Колумбия. „Очаквам енергийните системи на повърхността да се възползват значително от нашите планове за енергийни архитектури за Луната и Марс и дори да стимулират иновациите за приложения тук, на Земята“.

НАСА показа какво ще е бъдещето на човечеството (ВИДЕО)

Ново видео на Националната агенция по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) ни демонстрира как човекът ще усвояв...

Поканата за предложения идва с някои основни насоки. Предложеният реактор трябва да бъде реактор, захранван с уран, тоест апарат, който може да раздели тежките атомни ядра на по-леки ядра, освобождавайки енергия като страничен продукт. (Ядреният синтез, от друга страна, включва комбиниране на два или повече по-леки атома в един по-тежък, като също така се отделя енергия в процеса).

Реакторът трябва да тежи не повече от 6 000 килограма, и да се побира в ракета с изброените по-горе размери. Реакторът ще бъде сглобен на Земята, след което ще бъде изстрелян към Луната, където трябва да осигури 40 киловата непрекъсната електрическа мощност за 10 години. Реакторът също трябва да има температурни контроли, за да поддържа устройството хладно. (Луната може да достигне повече от 127 градуса по Целзий през деня).

Искането за предложения идва, докато НАСА започва да ускорява своята програма Артемида, която има за цел да създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до края на десетилетието. Програмата, която планира да върне хората на Луната за първи път от 1972 г. насам, се оценява на около 93 милиарда долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос