Конспирацията на века: Опасна ли е за здравето на човека 5G технологията?

33946
Конспирацията на века: Опасна ли е за здравето на човека 5G технологията?
Снимка: Pixabay

Човечеството е на прага на въвеждането на 5G връзката. Това е технология, надграждаща 4G скоростта, която използваме в момента на мобилните ни устройства. 5G е петото поколение мобилна мрежа. Всъщност 5G, както и 4G/LTE преди това, е развитие в технологията, използвана от радиостанциите в продължение на повече от 100 години.

5G мобилната мрежа вече беше пусната в някои градове в Обединеното кралство и е доведе до множество въпроси относно това дали новата технология представлява риск за здравето.

И така, какви са опасенията и има ли доказателства, които да ги подкрепят?

С какво е по-различна 5G технологията?

5G е следващото поколение телекомуникационна мрежа, след познатото вече на потребителите четвърто поколение или 4G. Тя ще има няколко основни предимства, обясниха за Actualno.com от "Vivacom":

Ще осигури в пъти по-бърза скорост за мобилен интернет

Ще даде възможност за много повече на брой свързани в мрежата устройства, за което настоящите мрежи няма капацитет.

Ще направи времезакъснението (т.е. времето за връзка между едно устройство и мрежата) много по-малко.

Тези основни разлики с предишните генерации мрежи ще дадат възможност за развитие на концепцията за Интернет на нещата или с други думи – множество свързани с мрежата или помежду си устройства. Тук става дума както за устройства от бита и ежедневието на хората като електроуредите у дома, така и за редица сензори в заобикалящата ни среда, чрез които по по-ефективен начин да се управлява трафика, параметрите на околната среда, паркирането, осветлението, сметосъбирането и редица други процеси във всяко населено място.

Както и при предишните клетъчни технологии, 5G мрежите разчитат на радиовълни - част от електромагнитния спектър – предавани между предавателна (базова) станция и нашия мобилен телефон.

Ние непрестанно сме заобиколени от електромагнитно излъчване от различни източници – това са не само телевизионните и радиосигналите, но и различни електроуреди, включително мобилни телефони. Освен тях съществуват и естествени електромагнитни източници като слънчева светлина.

5G технологията използва вълни с по-висока честота, отколкото предишните мобилни мрежи, позволявайки на повече устройства да имат достъп до интернет едновременно и при по-бързи скорости. Тези вълни преминават по-кратки разстояния през градските пространства, така че 5G мрежите изискват повече предавателни станции, отколкото предишните технологии, чиито станции са разположени по-близо до нивото на земята.

Какви са опасенията?

Електромагнитните вълни, използвани от всички мобилни устройства, карат много хора да се притесняват относно рисковете, които крият за здравето. Сред опасенията са, че могат да причиняват някои видове рак.

През 2014 г. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че "не са установени вредни последици за здравето, причинени от използването на мобилни телефони". Въпреки това СЗО, заедно с Международната агенция за изследване на рака (IARC), класифицира всички радиочестотни лъчи като "възможно канцерогенни", тъй като все още няма категорични доказателства, че те причиняват рак. Като пример в доклада е посочено, че те са също толкова опасни за здравето, колкото микровълновата фурна и използването на талк пудрата, а алкохолните напитки и преработеното месо са класифицирани дори с по-висок риск.

От доклад на американското министерство на здравеопазването, публикуван през 2018 г., става ясно, че са били направени опити с мъжки плъхове, изложени на високи дози радиочестотно лъчение, които са развили тумор в сърцето. За целите на изследването плъховете са били изложени на радиация от мобилни телефони в продължение на девет часа на ден, всеки ден в продължение на две години.

Според един от учените, участвал в проучването, радиовълните, използвани в проучването, не могат да се сравняват директно с "тези, които ни облъчват, когато използваме мобилен телефон", дори и за тези, които прекаляват с употребата му.

"Въпреки че някои от изследванията предполагат статистическа възможност за повишен риск от рак за онези, които прекаляват с ползването на мобилни телефони, доказателствата за причинно-следствена връзка между рака и радиовълните не са достатъчно убедителни", споделя пред BBC ученият д-р Франк Де Вохт.

Въпреки това има огромна група учени и лекари, които са писали до ЕС, призовавайки за спиране на 5G.

Радиовълните не са йонизиращи

Радиовълните, които се използват за клетъчни телефонни мрежи, не са йонизиращи, "което означава, че им липсва достатъчно енергия, за да разрушат структурата на ДНК и да причинят клетъчни увреждания", казва Дейвид Робърт Граймс, физик и изследовател.

"Хората са разбираемо загрижени дали тези вълни могат да повишат риска от рак, но е от решаващо значение да се отбележи, че радиовълните са далеч по-малко вредни дори от ултравиолетовата видимата светлина, на която сме изложени всеки ден", казва д-р Граймс.

"Няма конкретни доказателства, че мобилните телефони или безжичните мрежи са причинители на здравословни проблеми", казва той.

Опасни ли са 5G предавателните станции?

5G технологията изисква много нови базови станции – това са антени, които предават и приемат сигнали от мобилни телефони. В тази връзка – поради необходимостта да има повече предаватели, най-важното е, че всеки от тях може да работи на по-ниски нива на мощност от предишната 4G технология, което означава, че нивото на облъчване от 5G антени ще бъде по-ниско.

Част от 5G спектъра, позволен от международните указания, попада в микровълновата лента. Микровълните генерират топлина в обекти, през които преминават. Въпреки това, на нивата, използвани за 5G (и по-ранни мобилни технологии), топлинните ефекти не са вредни, казва проф. Родни Крофт, съветник на Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP).

"Максималното радиочестотно ниво, на което някой да бъде изложен от 5G, е толкова малко, че досега не е наблюдавано повишаване на температурата."

Правителството на Обединеното кралство твърди, че "макар и малко да се увеличи общата експозиция на радиовълните, когато се добави 5G към съществуващата мрежа, се очаква общата експозиция да остане ниска".

Честотният обхват на въведените 5G сигнали е в рамките на нейонизиращата лента на електромагнитния спектър и е доста под тези, които се считат за вредни.

До къде сме стигнали с въвеждането на технологията?

Както споменахме, на някои места във Великобритания вече са пробвали тестово новото поколение връзка. Очаква се 5G мрежата да бъде въведена официално за пръв път в Южна Азия, а вече световните компании работят сериозно за създаването на мобилни устройства, поддържащи 5G мрежа. В началото на април американският гигант Verizon започна продажбата на първия телефон, работещ с таква мрежа - Moto Z3. Samsung също не остана назад и през март тази година представи Galaxy S10 5G, а наскоро обяви, че работи усилено по Samsung Galaxy A90, който ще е първият смартфон от среден клас на компанията, поддрържащ 5G мрежи.

За да може новата мрежа да стане реалност, има редица други условия, които трябва да се изпълнят като придобиването на постоянни честоти и наличие на крайни устройства, които поддържат 5G.

В началото на юли А1 представи първата работеща 5G мрежа в България, като очаква да пусне услугата от ново поколение за клиентите си още догодина. Компанията демонстрира първата 5G базова станция в България, която е разпложена на покрива на НДК, след като получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за период от 6 месеца.

Според специалисти до месец разрешение за тестове в реална среда в страната ще получат и другите два оператора - Vivacom и Telenor. "За последните пет години Vivacom инвестира 1 млрд. лева, от които 746 млн. лева в инфраструктура", коментира преди време техническият директор на Vivacom Радослав Златков. Проблем при новата 5G мрежа е не само високата цена на оборудването, а и необходимостта от множество малки клетки за осигуряване на нужната плътност на покритието в големите градове, а изискванията за изграждане на малки клетки са същите, като за големи нови радиокули. "При сега действащият режим подмяната на радиооборудването отнема по една, дори 2 години", посочи още Златков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии