Лейбъристите принуждават фирмите за изкуствен интелект да споделят данните от изследванията си

1283
Лейбъристите принуждават фирмите за изкуствен интелект да споделят данните от изследванията си
Снимка: iStock

Лейбъристите планират да принудят фирмите за изкуствен интелект да споделят резултатите от тестовете на тяхната технология.

Политическата група ще замени споразумението за доброволно тестване между технологичните компании и правителството със законов режим, според който предприятията с изкуствен интелект ще бъдат принудени да споделят данни от тестове с официални лица, предаде The Guardian.

Питър Кайл, секретар по технологиите, каза, че законодателите и регулаторите са „изостанали“ в социалните медии и че лейбъристите ще гарантират, че същата грешка няма да бъде направена с ИИ. Призовавайки за по-голяма прозрачност от страна на технологичните фирми след убийството на Бриана Гей (транссексуална тийнейджърка, чието убийство е планирано и в обсъждано в чатове в социалните мрежи), той каза, че компаниите, работещи с AI технология, ще трябва да бъдат по-отворени при лейбъристко правителство .

Задължително съобщаване за изследванията

„Ние ще преминем от доброволен кодекс към задължителен кодекс“, каза Кайл пред BBC One, „така че тези компании, които участват в този вид изследвания и разработки, трябва да публикуват всички данни от тестове и да ни кажат за какво тестват, за да можем да видим точно какво се случва и накъде ни води тази технология.“

Още: Изкуственият интелект ще управлява автомобилите на Tesla

На встъпителната глобална среща за безопасността на ИИ през ноември Риши Сунак сключи доброволно споразумение с водещи фирми за ИИ, включително Google и разработчика на ChatGPT OpenAI, за сътрудничество при тестване на усъвършенствани модели на ИИ преди и след тяхното внедряване. Съгласно предложенията на лейбъристите фирмите с изкуствен интелект ще трябва да кажат на правителството, на законова основа, дали планират да разработят системи с изкуствен интелект над определено ниво на капацитет и ще трябва да провеждат тестове за безопасност с „независим надзор“.

Споразумението за тестване на срещата на върха на ИИ беше подкрепено от ЕС и 10 държави, включително САЩ, Обединеното кралство, Япония, Франция и Германия. Технологичните компании, които са се съгласили да тестват своите модели, включват Google, OpenAI, Amazon, Microsoft и Meta на Марк Зукърбърг.

Още: Първият български изкуствен интелект е факт: Какво може BgGPT?

Кайл, който е в САЩ и посещава законодатели и технически ръководители във Вашингтон, казва, че резултатите от тестовете ще помогнат на новосъздадения Институт за безопасност на изкуствения интелект в Обединеното кралство „да увери обществеността, независимо, че ние разглеждаме внимателно какво се случва в някои от истинските авангардни части от… изкуствения интелект”. Той добави: „Част от тази технология ще има дълбоко въздействие върху нашето работно място, върху нашето общество, върху нашата култура. И ние трябва да сме сигурни, че това развитие се извършва безопасно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии