Международен ден за безопасен интернет

20574
Международен ден за безопасен интернет
Снимка: iStock/Guliver

Днес, 5 февруари, светът отбелязва 16-и път Международния ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му и през 2015 година беше отбелязан в 110 държави на всички континенти, посочва БГНЕС.

На този ден обръщаме внимание на онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

Мария Габриел започва серия от инициативи за по-безопасен интернет

Днес е 15-ят Ден за по-безопасен интернет. По този повод българският комисар отговарящ за цифровата икономика и общество Мария Габриел ...

Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет. Денят за безопасен интернет ще бъде отбелязан в над 140 държави на всички континенти под мотото "Заедно за по-добър интернет" и ще сложи началото на поредица от кампании и инициативи.

Държавната агенция за закрила на детето организира дискусия за опасностите в интернет под надслов “Животът е ценен, не го рискувай!”. Фокусът на срещата е безопасното селфи. Събитието ще се проведе на 5 февруари от 10:00 часа до 13:00 часа в зала “Пресцентър” на Министерството на труда и социалната политика. Участници ще бъдат:инж. Таня Михайлова, зам.-министър (МОН), д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, дин. Янка Такева, председател на СБУ, Асен Александров, директор на 51. СУ “Елисавета Багряна”, Диян Стаматов, директор на 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов”, представители на Съвета на децата и др.

Националният център за безопасен интернет ще отбележи 16-ия международен Ден за безопасен интернет заедно с над 50 млади хора, учители, родители и експерти в Детския научен център „Музейко“ в София.

Денят ще бъде открит с награждаване на 32 ученици от Търговище, Добрич, Гоце Делчев и Карлово, които са победители в националното състезание на киберскаути, обучени от Центъра за безопасен интернет през 2018 година.

Стартира обучение за безопасен интернет във Варна

Първото от поредица обучения по безопасен интернет започва до дни във Варна. Откриването е насрочено за 23 април от 11 ч. на втория ета...

Младежкият панел към Центъра за безопасен интернет ще провокира участниците да се включат в дискусия за вредата от онлайн езика на омразата и възможностите за противодействие. Младежите ще обявят и началото на национална кампания "Героят си ти", ще демонстрират официалния видеоклип на кампанията, който бе изработен по техен сценарий и с тяхното активно участие.

Днес ще бъде даден старт и на Дни на медийната грамотност, които се организират за втора поредна година от Коалицията за медийна грамотност в образованието, обединяваща 15 организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии