Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

26 март 2024, 12:01 часа • 2603 прочитания

Министерството на електронното управление (МЕУ), което се очаква да поеме значителна част от работата по прилагането на приетата европейска регулация за използването на изкуствения интелект у нас, не знае как точно ще се прилагат забраните.

Това стана ясно по време на дискусията "Дигитална демокрация: Европейската регулация на изкуствения интелект и основните права", организирана от Бюрото на Европейския парламент в България.

МЕУ ще разчита изцяло на гражданското общество и на бизнеса да сътрудничат за регулациите, стана ясно от думите на представителя на ресорното ведомство Поля Каньова. "Всички теми, които имат отношение по регулациите, се консултират със всички заинтересовани среди", каза тя.

По време на дискусията бяха обсъдени мерките, които следва да предприемат държавите членки за включването на новите регулации в националните си законодателства. Специално внимание бе отделено на европейските избори и рисковете, които крие използването на новите технологии с изкуствен интелект (ИИ) за правото на изразяване и информация по време на избори.

Още: Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

"Целта ни е да достигнем до широк обществен дебат заедно с правозащитни организации. Предизвикателствата са много - застаряване на населението и групи от обществото, които са изключени от употребата на технологиите изобщо, дезинформацията за тях е тема, която не съществува дори", подчерта Каньова.

Тя изрази надежда да бъде постигнато поне средно европейско ниво на използване и разбиране на употребата на изкуствения интелект. "Трябва да се преодолеят социалните различия и разделения, тъй като по-чувствителни теми като употребата на ИИ могат да ги задълбочат", стана ясно още от думите й.

Още: Историческо: Европарламентът одобри сериозни забрани и регулации за изкуствения интелект (СНИМКИ)

Снимки: Европейски парламент - България

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес