Нова протеза усеща докосването

6717
Нова протеза усеща докосването

Американски инженери разработиха протеза на ръка, която позволява да се усещат предметите, до които тя се докосва.

Проектът се реализира в рамките на програма, подкрепяна от американското отбранително ведомство по перспективни разработки DARPA.

DARPA създава мрежа от тайни складове на дъното на океана

Създаването на секретни складове, в които да се съхранява оръжие, амуниции и продукти за случаи на непредвидени ситуации или военни дей...

Първият получил протезата човек е станал 28-годишен пациент, чиято лява част на тялото била парализирана в резултат на увреждане на гръбначния мозък.

Създаваните по-рано протези можели да се управляват със силата на мисълта, но предаването на информация в тях протичало само в една посока. Новата протеза помага да се изпратят тактилни данни в мозъка, което подобрява точността на движения на протезата. За двустранно предаване на сигнали специалистите имплантирали електроди в сензорната и моторната кора на главния мозък.

В пръстите на протезата били поставени датчици, генериращи електрически сигнали при натиск. По време на експеримента пациентът със затворени очи със 100-процентова точност успял да определи до кой пръст се докосва протезата.

"В даден момент, вместо да натисне един пръст, екипът реши да натисне едновременно два, като не каза това на доброволеца. Той веднага разбра, че някой се опита да се пошегува с него. Така може да се каже, че новата бионична протеза е почти като истинска в областта на усещанията", казва Джъстин Санчес, ръководител на програмата в DARPA.

Само с мисъл чрез поглед - шанс за хора с тежки увреждания да живеят нормално

Съвременното развитие на технологиите позволява на хора с двигателни затруднения да използват компютър, да пишат, да рисуват, да общува...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии