Променете маркетинг стратегията си преди Facebook&Instagram да са спрели

3364
Променете маркетинг стратегията си преди Facebook & Instagram да са спрели
Снимка: pixabay.com

Facebook и Instagram са двата най-известни продукта на компанията с новото и претенциозно име - Мета. Марк Зукърбърг неведнъж е имал конфликт с властите в различни държави. Социалната мрежа бе въвлечена в избора на Тръмп за президент, а малко по-рано и с референдума за Брекзит. Така, една уж забавна социална мрежа, която ни дава възможност да гледаме как растат децата на приятелите, кой къде яде, или просто снимки на сладки котенца, стана инструмент в ръцете на маркетинг агенциите, който можеше да влияе върху световната политика.

От Facebook и Instagram зависят хиляди малки и големи бизнеси, които достигат до своите потребители именно чрез тези канали. Наскоро Марк Зукърбърг сподели, че е готов да ограничи достъпа до своите социални мрежи на потребители от ЕС, заради редицата регулации, наложени му от Европейското законодателство. Какво ще се случи, ако социалните мрежи спрат да функционират по начина, по  който сме свикнали? Отговор ни даде Александър Ненов - онлайн предприемач и собственик на дигитална агенция Reshenia.com.

“Прекъсването на тези две услуги може да нанесе сериозни щети, за които родният бизнес не е подготвен. Това ще ограничи достъпа на потребителите до мрежата и ще направи напълно безсмислено рекламирането там, както и поддръжката на страници и профили. През 2013 година Фейсбук промени правилата си без да предупреди никой и множество медии, които генерираха стотици хиляди потребители всеки ден чрез страници в социалната мрежа, получиха сериозен удар и трафикът им падна с над 80%. Тогава целта беше трафикът да се постига чрез платена реклама  и безплатният обяд приключи. Вероятно социалните мрежи няма да спрат да функционират, но бизнесът вече усеща намалената им ефективност.  Аз бих препоръчал на всеки сериозен бизнес да промени маркетинг стратегията си още днес, за да е готов за промените в близко бъдеще”.

Все още много бизнеси инвестират по-голямата част от бюджетите си в поддръжка на профили, създаване на страници в социалните мрежи, и разбира се, в реклама. През последнните години ефективността на тези социални канали намалява прогресивно, но бизнесите просто увеличават бюджетите си с надеждата, че ще постигнат резултати, близки до предишните. Александър Ненов обаче има изцяло друг подход - той препоръчва да се ориентираме към нещо много по-устойчиво във времето - SEO.

Оптимизацията за търсещи машини или SEO винаги е работила и винаги ще работи. В социалните мрежи е удобно да се рекламират всякакви бизнеси еднодневки, но ако имате сериозен бизнес, най-много средства  трябва да инвестирате в оптимизация и разбира се, Google реклама. Имаме проекти, по които работим от близо 15 години и резултатите им са прекрасни само и единствено благодарение на оптимизацията и естествения начин, по който потребителите достигат до правилните страници с продукти и услуги. Нещо повече - потребителите стават все по-рационални. А това ги прави по-осъзнати в техните покупки. Те правят проучвания, търсят, сравняват и взимат решението си по-информирани от потребителя отпреди 5 или 10 години. Време е бизнесите отново да открият силата на SEO, която някак си бе засенчена от мимолетната слава на социаланите мрежи.”

Ненов изразява притеснението си, че социалните мрежи са се превърнали по-скоро в догонващи потребителските навици комуникационни канали, вместо те да формират навиците.

Неотдавна от Google споделиха, че навлизането на света в метавселените (тъй като те са  множество и успоредно съществуващи),  няма да  убие оптимизацията като процес. Дори напротив - метавселенният маркетинг ще даде нов хоризонт за оптимизация и позициониране на сайтове по онзи леко ретро начин, който обаче е и най-логичния - базиран на потребителското търсене. Точно обратното на социалните мрежи, които  натрапчиво предлагат продукти и услуги и макар и таргетирани, те противоречат на основния икономически принцип за търсенето и предлагането.

“Аз не бих се притеснявал дали една или друга социална мрежа ще спре да съществува или не”, споделя онлайн предприемачът. “Повече бих се притеснявал дали онлайн бизнесът ми има сайт, дали той е качествен, дали е добре оптимизиран и доколко целият бизнес е готов да работи независимо от социалните мрежи”.

“Ето това е правилният въпрос, инспекторе”, би казал доктор Ланинг от “Аз роботът’’.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии