Рибите разпознават човешки лица

1888
Рибите разпознават човешки лица

Възможно е обитателите на вашия аквариум да ви познават по лице. Изследователи от Оксфордския и Куинсландския университет са установили, че рибите стрелец прекрасно разпознават лицата на хората по снимки.

Днес съществуват две противоположни теории за това, как човек разпознава лица. Първата твърди, че тази способност се явява вродена и се дължи на особеностите на новата кора на главния мозък. Според втората разпознаването на лица е придобит навик, който се привежда в действие от невроните, отговорни за разпознаването на обекти по принцип.

ВИДЕО: Нападение на голяма бяла акула

Рибари край бреговете на Флорида загубили част от улова си – голяма бяла акула взела своя "пай". Неголям рибарски кораб, излизай...

Ако животните, които нямат нова кора, могат да разпознават лица, то първата теория е несъстоятелна. Затова изследователите се заели да учат рибите да запомнят хора.

По-рано подобни опити са давали положителен резултат с гълъби. Но гълъбите вече много дълго живеят рамо до рамо с човека и може да са изработили специални механизми за разпознаване на човешки лица. Поради тази причина за чистота на резултатите учените се заели с рибите – първо, те нямат и намек за нова кора на мозъка, и второ, едва ли предците на лабораторните риби стрелци са виждали хората различно.

Човешките лица са много сходни помежду си – една уста, един нос и две очи. За се да уловят индивидуалните различия, е необходимо умение да се оценяват точно пространствените характеристики на обектите. Затова изследователите се спрели на рибите стрелци – те си намират храна, като поразяват прелитащите отгоре насекоми със струя вода, за което е необходимо прекрасно зрение и умение да се оценява разстоянието.

В първия експеримент на рибите били показвани цветни изображения на лица, а във втория – черно-бели снимки с регулирана яркост. На всички изображения формата на лицето била скрита от овална маска, за да се убедят изследователите, че рибите разпознават черти, а не една геометрична форма.

Невронна мрежа се научи да реагира на света наоколо (ВИДЕО)

Американският програмист Кайл Макдоналд е научил невронна мрежа, разработена от специалистите от Станфордския универерситет и компаният...

Учените показвали по две изображения на рибите и ги учили да пускат струя вода в портрета на определен човек, проверявайки дали те различават чертите на лицата. В резултат всички риби се научили да разпознават необходимото лице.

В първия експеримент рибите запомнили 44 лица, във втория – 18. Възможно е разпознаването на лица само да изглежда много трудна задача, но всъщност с нея се справят и животни с по-проста нервна система.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии