Руснаци поискаха от Sony 280 милиона рубли обезщетение за затварянето на PlayStation Store

2385
Руснаци поискаха от Sony 280 милиона рубли обезщетение за затварянето на PlayStation Store
Снимка: iStock

Няколко десетки потребители на Sony PlayStation в Русия заведоха дело срещу компанията, като оцениха моралните щети от спирането на нейната работа в Русия на 10 милиона рубли (около 297 400 лева по днешен курс) за всеки. Sony през март прекрати дейността си в Русия и ограничи работата на PlayStation Store, в който се купуват и актуализират игри за конзоли.

Хорошевският районен съд в Москва е регистрирал колективен иск срещу Sony Interactive Entertainment Europe Limited (европейското подразделение на Sony) и московския офис на Sony Electronics във връзка с ограничаването на достъпа на потребителите до системата PlayStation Store. В исковата молба 28 потребители на Sony PlayStation настояват да им бъде предоставен достъп до PlayStation Store, да им бъде върната възможността за закупуване на софтуер, включително игри, и да им бъдат компенсирани морални щети по 10 милиона рубли за всеки, пише изданието „Ведомости“, което се е запознало с документа.

През март Sony на фона на „специалната военна операция“, както и до днес наричат в Кремъл войната в Украйна, спря дейността си в Русия и ограничи работата на PlayStation Store. Законът за защита на потребителите не предвижда отказ от предоставянето на услуги във връзка с действията на държавата на територията на която и да е страна, се казва в иска. Условията за ползване на програмите на Sony също не предвиждат отказ от предоставяне на услугата „във връзка с вътрешната и външната политика на държавата на местонахождението и местожителството на потребителите“, казва адвокатът Станислав Исаков, представляващ интересите на ищците.

Ищците обясняват моралните щети от 10 милиона рубли за всеки, наред с другите неща, с високата цена на Sony PlayStation 5 –119 000 рубли (около 3540 лв.). За тази сума потребителите очаквали да използват функциите, обявени при покупката. Ищците смятат, че сумата от 280 милиона рубли (около 8 329 100 лева) е посилна за Sony Interactive Entertainment Europe Limited, чиито приходи през 2020 г. надхвърлили $25 млрд. Според основателя на студиото Vengeance Games Константин Сахнов, в Русия през 2021 г. компанията е спечелила около $200 милиона от конзолите Sony PlayStation.

Адвокат в GRATA International St. Petersburg Владислава Новокрещенова смята исковете на ищците за „очевидно несъразмерни нито с прекратяването на достъпа до PS Store, нито с възможните морални страдания на ищците поради действията на ответника“, но признава, че значителното намаляване на функционалността на закупеното устройство им дава право да поискат намаляване на покупната стойност на стоката или връщане на по-рано платените пари.

Според нея, предвид местоположението на корпорацията (Лондон), за ищците ще бъде невъзможно да изпълнят решението на съда на територията на Великобритания. Но ако ответникът има имущество или парични средства в Русия, ищците могат да наложат възбрана върху тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии