X
 
 

Само с мисъл чрез поглед - шанс за хора с тежки увреждания да живеят нормално

21123 0
photo of Само с мисъл чрез поглед - шанс за хора с тежки увреждания да живеят нормално
Съвременното развитие на технологиите позволява на хора с двигателни затруднения да използват компютър, да пишат, да рисуват, да общуват с всички. В България този вид технологии са напълно непознати, а фондация “АСИСТ – ПОМАГАЩИ ТЕХНОЛОГИИ” се e заела с трудната задача да популяризира тези методи в страната.

Някои помагащите технологии са основани на контрол на софтуер с помощта поглед. Други устройства използват съхранените възможности за движение – например движения на главата, на устата – така че с помощта на специални приспособления да позволяват управлението на компютърна мишка.

Библиотеката в Русе с проект за хора с увреждания

Агенцията за хората с увреждания към Министерство на труда и социалната политика финансира проект на Регионална библиотека „Любен...

"Контрол с поглед (gaze-control) е метод, който от години се използва от хора с двигателни ограничения като средство за общуване и учене. С поглед може да се контролира целия компютър и така хората с увреждания получават шанс за самостоятелен живот – могат да пишат, да използват интернет, социални мрежи и всички останали приложения“, сподели пред Actualno.com доц. Морис Гринберг, който е председател на Управителния съвет на Фондация „АСИСТ – помагащи технологии”.

Устройствата за проследяване на погледа служат за връзка с компютър, точно както мишката и клавиатурата или тъчпада и тъчскрийна, но изискват единствено насочване и задържане на погледа върху екрана. Тези устройства са малки и леки, включват се към usb вход на компютър. Това може да е настолен компютър, лаптоп или дори таблет. В устройствата има вградени камери с инфрачервена светлина, които позволяват прецизно проследяване на погледа. 

Когато се засегнат двигателните способности (включително и говора), хората остават затворници в телата си. Те чувстват, разбират, но не могат да общуват лесно с другите. Съвременните технологии вече дават възможност за различни методи за комуникация.

От фондацията споделиха, че до момента имат успешно сътрудничество с дневен център “Слънчоглед”. По този начин адаптират обучителни приложения спрямо нуждите на децата, които посещават този център.

Липсва контрол върху дейността на фирмите на хора с увреждания

Рязко е нараснал броят на фирмите на хора с увреждания след промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), но липсва последващ контр...

„Започнахме със създаването на сайт, на който предоставяме информация на български език за възможностите на технологиите за комуникация с поглед. Също така правим семинари за специалисти, работещи с хора с двигателни увреждания, на които семинари представяме възможностите на контрола с поглед. Такива семинари вече сме организирали не само в София, но и в други градове от страната.“ Това сподели за Actualno.com главен асистент д-р Евгения Христова за начините, чрез които информират за технологиите у нас.

Според нея високите доскоро цени на устройствата за контрол с погледа са пречката и причина в България хората да не са запознати с тях.

„Според възможностите, които дават устройствата за контрол с поглед, цените варират от 900 до 2000 евро. Софтуерът, който позволява взаимодействие с компютър с помощта на поглед, е включен в цената на устройството. Допълнителни програми, които дават възможности за обучение и комуникация, обаче се закупуват отделно според нуждите и интересите на потребителите“, допълни още Христова.

До момента от „АСИСТ“ имат наблюдения върху отделни случаи, като засега резултатите са много обнадеждаващи.

„В развитите европейски страни технологии за контрол с поглед се използват от много години. Има много примери на възрастни с тежки заболявания или претърпели инцидент, които с помощта на тези технологии могат да водят независим живот – отново да рисуват, да пишат, да поддържат собствен онлайн бизнес. Много се работи с деца с ДЦП – те се обучават самостоятелно или заедно с децата без нарушения, дори могат да завършат висше образование“, споделиха още представителите на фондацията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп 20 юни

Овен През този ден не бързайте с изводите. Може да сте в начален етап на ситуацията, но все още няма как да знаете. Запасете се с търпение. Телец Това...