X
 
 

Ще има ли скоро суперкомпютър в България?

5197 0
Ще има ли скоро суперкомпютър в България?
Снимка: iStock/Guliver
Днес, 17 юни, премиерът Бойко Борисов се среща с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола, съобщиха от правителствената пресслужба.

Основна тема на предстоящия им разговор в Министерския съвет ще бъде инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Изкуствен интелект написа перфектен сценарий за компютърна игра

Системата изкуствен интелект "Шахерезада", създадена в Технологичния институт на Джорджия, се научи да пише сценарии към компютърни игр...

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Инициативата е давана като добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, който стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Борисов приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Съжалявам, че трябва да го кажа, Но ние правехме някога такива и ги изнасяхме за Изт.Германия, СССР и др. соц страни. Америганците бяха подивели и с право. Техническото ни разузнаване беше като китайското сега. Та бяхме гепили технологии за тези супер машини и ги произвеждахме. О времена.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Хубаво е че някой съжаляват, когато трябва да кажат някоя лъжа !!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ще има. Ще се казва "Банкя - 8М".
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Не били компютри ами компоти...
  : 1 !