Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служителите, използващи AI, се притесняват да не ги сметнат за "мързеливи" и "измамници"

07 юни 2024, 16:22 часа • 930 прочитания

Използването на изкуствен интелект бързо се превръща в норма на работното място, но някои служители още се притесняват, че ще получат критики или че ще понесат репутационни удари, ако колегите им разберат, че ползват технологията.

Фирмата за изкуствен интелект Anthropic и платформата за управление на работата Asana публикуваха нов доклад за състоянието на изкуствения интелект на работното място за 2024 г., в който участват 5007 специалисти в областта на знанията в САЩ и Обединеното кралство за тяхното виждане относно приемането на изкуствен интелект на работното място. Работещите в областта на знанията могат грубо да бъдат описани като експерти с бели якички, които използват аналитични умения, предава CNBC.

Установено е, че над 1/4 от анкетираните работници са загрижени, че ще бъдат възприети като „мързеливи“, ако използват AI на работа. Други 23% казват, че се страхуват да не бъдат етикетирани като „измамници“ за използването на изкуствен интелект на работа. Трети споделятм че се притесняват, че ИИ ще замени напълно хората.

ОЩЕ: Служителите от Gen Z предпочитат кариерни съвети от ChatGPT, вместо от шефа си

Това отчасти се дължи на факта, че компаниите не предоставят ясни насоки относно използването на ИИ на работното място, казва в интервю за CNBC Ребека Хиндс, ръководител на лабораторията за иновации в работата на Asana.

Снимка: iStock

„Тук започваме да виждаме страха от възприятието за мързел, страха от възприятието да се чувстваме като измамник най-вече, защото организационният контекст не е благоприятен за улесняване на среда, в която хората се чувстват овластени да използват ИИ“, казва Хиндс .

Като цяло включването на генеративното AI на работното място се увеличава, както в САЩ, така и в Обединеното кралство, според проучването.

В САЩ 57% от анкетиранитр работници използват генеративни AI инструменти всяка седмица, което е значителен скок спрямо нивото от 46% само преди 9 месеца. В Обединеното кралство 48% от работниците използват генеративни AI инструменти всяка седмица – спрямо 29% преди 9 месеца. 

ОЩЕ: Великобритания и САЩ подписаха първото в света споразумение за безопасност на AI

Около 60% от работниците в САЩ и Обединеното кралство очакват да използват генеративен ИИ още повече през следващите 6 месеца.

Високият процент на приемане до голяма степен се дължи на факта, че работниците виждат подобрена производителност, като 69% отчитат по-високи печалби в производителността.

Снимка: iStock

Има нарастващ ентусиазъм сред работниците да включат ИИ в работата си, но те не се чувстват особено подкрепяни от своите компании.

Преобладаващите 82% от служителите казват, че тяхната организация не е предоставила никакво обучение за служителите за използване на генеративен AI. Тази липса на комуникация може да предизвика притесненията на работниците за това дали е приемливо за тях да използват ИИ на работа.

В допълнение към включването на политики за изкуствен интелект, компаниите също трябва да обяснят как ИИ ще промени ролите на работниците, според Хайднс. 

ОЩЕ: Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Също така има съществена разлика между ръководителите и техните подчинени относно възприятията за използването на ИИ.

Близо 1/4 от ръководителите казват, че тяхната компания има определен бюджет за инвестиране в инструменти за генеравен AI за служителите, но само 9% от служителите казват същото.

Освен това над 2/3 от ръководителите се чувстват ентусиазирани за използването на ИИ на работното място, но само половината от работниците казват същото, като водещото в случая е опасението, че те може да бъдат заменени от технологията.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес