X
 
 

СофтУни стъпи на международната сцена

2175 0
photo of СофтУни стъпи на международната сцена
Снимка: iStock/Guliver
Бурното развитие на IT сектора не е отличително само за родната икономика, а е характерно за индустрията в глобален мащаб. Необходимостта от компетентни IT кадри нараства непрекъснато във всяка една развита или развиваща се държава, а с нея нараства и нуждата от качествено IT образование.

Именно поради тази причина най-успешната родна, частна IT образователна институция – SoftUni - стъпва на далекоизточния пазар – Малайзия и Филипините, където има остра нужда от качествено IT образование. Плановете на СофтУни са през следващите 5 години да обучи над 40 000 софтуерни инженери на територията на двете азиатски държави. Програмата започва идния месец май, с безплатния курс "Programming Basics", предназначен за начинаещи. В рамките на петгодишния период са предвидени над 200 безплатни курса, чрез които желаещите ще могат да се докоснат до програмирането.

Програмата по софтуерно инженерство, която СофтУни ще предложи на азиатския пазар, ще следва доказаната формула на обучителната програма, която се доказа в продължение на няколко години в България. Всеки един от курсистите ще може да избира измежду четири програмни езика: C#, Java, Python и JavaScript. Подобно на родния еквивалент, програмата във Филипините и Малайзия също ще акцентира върху „Учене чрез правене“ т.е. тя ще е практически насочена. Успешното завършване на програмата ще става в рамките на 2 години, но най-добрите участници ще имат всички умения, необходими за започване на работа в рамките на година и половина. За най-добрите участници също така са предвидени стипендиантски програми и съдействие за кариерен старт.

По повод успешния старт на проекта в чужбина изпълнителният директор Иван Ненков коментира:

"Целта ни е да реализираме успешния модел на СофтУни първо в страните, които имат най-голяма нужда от него – дестинации с потенциал в развитието на ИТ технологиите, с бързо развиващ се технологичен сектор и образователни системи, които не успяват да се адаптират достатъчно бързо и да отговорят на нуждите на бизнеса, поради което се създава пропаст между търсенето и предлагането на качествени кадри. Основна цел на СофтУни е да изгражда мост над тази пропаст. Вече го правим много успешно в България, а сега целим да повторим този успех и в много други пазари, приличащи на нашия в това отношение. Такива дестинации са Малайзия и Филипините – страни, които са световни лидери в аутсорсинг усулите в сферата на ИТ технологиите, в които има много голям и растящ дефицит на такъв тип кадри и липса на адекватни решения от страна на местните образователни институции. Съвсем скоро планираме да отправим поглед и към по-близки дестинации, като Румъния и Полша, които се характеризират със същите черти, що се отнася до търсене и предлагане на качествени ИТ кадри."

На родна земя СофтУни се доказа като пазарен лидер в сферата на IT образованието, обучавайки над 150 000 души, в рамките на изминалите 5 години. СофтУни предлага пълноценни програми в сферата софтуерното инженерство и хардуерните технологии, дигиталния маркетинг и криейтив.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.