Свръхзвуковият влак Hyperloop идва и в Европа

7078
Свръхзвуковият влак Hyperloop идва и в Европа

Компанията Hyperloop Transportation Technologies обяви, че е подписала договор със Словакия за строителството на свръхзвукова транспортна система, която да съединява Братислава с Виена и Будапеща, съобщава Mashable.

Сега пътуването от столицата на Словакия до австрийската столица с автомобил отнема около един час, а Hyperloop ще съкрати това време до осем минути. Освен това пилотният проект е призван да отвори Европа за новите технологии.

Елън Мъск се уплаши от Трета световна война

Елън Мъск се опасява, че Трета световна война ще попречи на него (и на човечеството) да колонизира Марс. Това заявил милиардерът и ръко...

В отговор на въпроса на журналисти ръководителят на компанията Дирк Албърн е заявил, че словашкият Hyperloop ще се появи "доста бързо". Той не назовал конкретен срок, като обяснил, че няколко важни фактора още не са отчетени (преди всичко става дума за точния маршрут). Окончателната схема на проекта ще бъде утвърдена след съвместно заседание с представители на Евросъюза и словашките инвеститори.

Макар че икономиката на Словакия не е най-развитата в Централна Европа, Албърн е нарекъл страната лидер в автомобилостроенето. Именно там се намират заводите за сглобяване на Volkswagen Touareg, Audi Q7 и Porsche Cayenne. Освен това братиславската фирма AeroMobil планира още през 2017 година да започне масово производство на летящи автомобили.

Hyperloop е система от тръби за придвижване на капсули с пътници и представлява хибрид между вакуумен влак и маглев (магнитна левитация). Системата предполага развиване на средна скорост на влака от 1130 км в час, рязко снижаване на съпротивлението на въздуха и едновременно отказване от магнити.

Влакът в Hyperloop трябва да се движи по херметична тръба, в която налягането не превишава една хилядна от атмосферното. Замисълът принадлежи на американския предприемач Елън Мъск, основател на компанията SpaceX и генерален директор на Tesla Motors.

Елън Мъск ще помага на Израел да изпревари Русия на Луната

Собственикът на компанията SpaceX Елън Мъск ще помогне на колаборацията SpaceIL от Израел да изпревари Русия в пускането на лунен модул...

Макар че свръхзвуковият влак от капсули, летящи по тръби, все още е мечта на Мъск, конкуренцията между частни компании бързо приближава нейната реализация. Самият Мъск е решил да построи изпитателно трасе в Тексас (сроковете и там не са определени). В същото време Hyperloop Transportation Technologies ще строи трасе северно от Лос Анджелис още през 2016 година.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии