Технологии с джобен размер, които подобряват живота ни

1938
Технологии с джобен размер, които подобряват живота ни
Снимка: shutterstock.com

Имаме привилегията да живеем във време, в което науката и технологиите могат да ни помогнат и да направят живота ни по-лесен.

Свръхбързите влакове, които минават под земята и под водата, биха могли да революционизират не само обществения транспорт, но и международните пътувания. Представете си, че можете да пътувате от една страна в друга за същото време, което в момента е необходимо за пътуване между градовете.

Какво ще кажете за хладилник, който усеща, когато някой продукт свърши, и след това вие го поръчвате директно от вратата му? Тази технология вече съществува и става все по-добра и по-добра всяка година.

Отглежданото в лаборатория месо е нещо, върху което вече се работи. Ако учените успеят да разработят рентабилен начин за отглеждане на годно за консумация месо в лабораторията, това ще промени завинаги начина, по който живеем и се храним .

Какво ще кажете за електрическа кола на пълен автопилот, робот, който помага в готвенето, или интелигентни огледала, които могат да ви сканират и да ви алармират за недостиг на витамини или за признаци на потенциални здравословни проблеми.

И ако за много от вас тези технологии изглеждат твърде далечни и недостъпни, то искаме да ви представим технологиите с джобен размер, които правят живота ни по-лесен.

Интелигентна четка за зъби

 

Вече има интелигентни четки за зъби като BLU Smart Toothbrush, които следят техниката ви на миене, за да сте сигурни, че го правите добре. Освен с таймер и различни режими, чрез Bluetooth и App, четката проследява движенията в момента на самото миене, за да се осигури 100% покритие на зъбите и изпраща снимки, които показват къде не е почистено добре.

Eлектронна вилица - край на бързото хранене

 

Прекалено бързото хранене води до лошо храносмилане и лош контрол на теглото.

HAPIfork е електронна вилица, която ви помага да наблюдавате и проследявате хранителните си навици. Тя също така ви предупреждава с помощта на светлинни индикатори и нежни вибрации, когато ядете твърде бързо. HAPIfork също така измерва- колко време е отнело да изядете вашата храна, количеството "порции с вилица", взети на минута, интервали между "порции с вилица". Hapifork напрактика ви учи да избягвате бързото хранене, което освен здравословни проблеми е и причина за трупане на килограми.

lil SOLID 2.0 – корейска технология за нагряване на тютюн

 

Заклетите пушачи, които не могат да спрат цигарите, вече имат възможността да намалят вредата  за себе си и за околните, като използват устройства за нагряване на тютюн като lil SOLID 2.0. Устройството, което е вече близо 6 месеца на българския пазар, тежи 99 грама и  използва технология за нагряване на тютюна отвътре, чрез щифт от неръждаема стомана. Размерите на lil SOLID 2.0 го правят с удобен захват в ръката или когато е прибран в джоба.

Но по-важното е, че няма дим, защото тютюнът не гори. Основният проблем при конвенционалните цигари е именно горенето. При запалването на една цигара тютюнът изгаря при температури от 600 до 800 С. При този процес се образуват дим и пепел, а цигареният дим съдържа около 7000 вещества, от които 93 са определени като вредни или потенциално вредни.

Бездимните продукти, за които е научно доказано, че, макар и не без риск, са по-добра алтернатива на продължителното пушене, носят на пълнолетните пушачи наслада от тютюна без да създават дискомфорт на хората около тях с неприятната миризма на цигарен дим, която се пропива в дрехите, косата и мебелите.

А защо да не си помечтаем и за личен въздух?

 

В свят, в който все още сме социално дистанцирани и носим маски, не е много трудно да се предвиди, че един ден, може би твърде скоро, ще се пазим посредством технологично разработени дигитални апарати.

Air Ring вече разработи маска, способна да пречиства въздуха и да отстранява вирусите и патогените от въздуха, който потребителят диша. Air-Ring работи до 8 часа с едно зареждане на батерията и осигурява лична атмосфера на освежаващ, пречистен въздух за безопасно дишане.

Между другото, колко време мина от ерата на черно-белите телевизори и телефоните с шайби? Какви ли са технологичните новости, които ни очакват в най-близко бъдеще?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com