"Твърда вода" за борба със сушата

9547
"Твърда вода" за борба със сушата
Снимка: Getty Images / Guliver

Учените от Воронежкия държавен университет са разработили "твърда вода" – специален сорбент, който може да се постави в почвата вместо обикновено поливане в земи със сух климат, пише РИА Новости.

Сухият климат е проблем както във Воронежка област, така и в много други региони в Русия и по света. Слабото оросяване на почвата влияе съществено върху плодородието на земята и селскостопанските култури.

Наводненията ще се редуват със суша

Кой ни открадна лятото, питат се хиляди българи на плажа, които се ядосват на облаците и на дъждовете. Стотици други си имат по-серио...

"Химиците от Воронежкия държавен университета предлагат… вместо обичайно поливане да се поставя специален сорбент в почвата. Попиващите водата гранули ще отдават влага на растенията", се казва в съобщението на университета. По този начин значително се съкращават разходите за вода, необходими за оросяване.

Препаратът представлява малки по размер гранули. Един килограм от тях е способен да погълне около 500 литра вода, като самите гранули се увеличават около 100 пъти. Действието на сорбента е основано на свойствата на водата. Водата попада в матрица от полимер, образувайки връзка с нейните стени, и придобива структурата на леда, което ѝ позволява да се закрепва в сорбента.

Именно поради тази причина изобретението носи названието "твърда вода". Когато нивото на влажност около гранулите се понижи, връзката с матрицата се разрушава, структурата на течността се променя и тя постъпва в почвата.

Както отбелязват от ВУЗ-а, предимството на "твърдата вода" в сравнение с обичайното капково напояване е "икономическата ефективност на неговото приложение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии