Учени изобретяват електроника от истински гъби

1472
Учени изобретяват електроника от истински гъби
Снимка: Alan Rockefeller / CC BY-SA 3.0

Екип от учени под ръководството на Дорис Данингер и Роланд Прукнер от университета "Йоханес Кеплер" в Австрия прави откритие в търсене на нови гъвкави и разтегливи материали за електрониката. Учените доказват, че тъкан от гъбата Ganoderma lucidum, която обикновено расте върху разлагащи се дървета от твърда дървесина в Европа и Източна Азия, може да се използва като заместител на субстрата, използван в електрониката, разказва Dir.bg.

Обикновено подложката за електрически вериги, която трябва да изолира отделните вериги и да охлажда електронните компоненти, поставени върху нея, е изработена от неразградими пластмаси. Според изследвания на австрийски учени мицелът на гъбите има сравнително по-малка изолационна способност от пластмасата, но е също толкова успешен в електрическите вериги, като има дебелината на хартията и способността да издържа на температури над 200 °С.

Как да идентифицираме отровните гъби - най-надеждният метод

Сред хората има много начини за тестване на гъбите за токсичност, но всички те са ненадеждни и са предназначени да идентифицират всяка ...

ОЩЕ: Отсега нататък планетата Земя тежи шест ронаграма

Гореспоменатите гъби образуват тънка защитна обвивка от мицел, за да предпазят хранителната си среда - дървото - от други гъби и бактерии. По този начин субстратът от гъбични мицели се произвежда лесно от дървесни отпадъци, не се нуждае от допълнителна обработка и се разгражда напълно в рамките на две седмици в нормален домашен компост. При сухи условия изолационната защита на субстрата от гъби мицел се запазва за дълго време.

"В нашето откритие има доста голяма доза случайност" - заявява Мартин Калтенбрунер, ръководител на катедрата по физика на меките материали в университета и съавтор на научния труд. "Успяхме да открием уникален изолационен материал от природата, който гъбичките от вида Ganoderma lucidum използват, за да защитят средата си от проникване на други гъбички или бактерии" - допълва още той.

Работата на австрийските учени е все още експериментална и далеч от масово производство, но в дългосрочен план биоразградимият гъбен субстрат може да се превърне в алтернатива на някои пластмаси за използване в електроника, която не изисква дълготрайни електрически вериги, като например здравни сензори и NFC тагове за електронни устройства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии