Умен робот оправя къщата и мие пода (ВИДЕО)

6236
Умен робот оправя къщата и мие пода (ВИДЕО)

В последно време разговорите по въпроса, колко е напреднала робототехниката, не стихват. Виждаме, че роботи возят Дядо Коледа вместо елени, дроновете се усъвършенстват всеки ден, а човекоподобни роботи смайват въображението.

Но всичко това е повече външно, докато автономните роботи тъкмо започват да навлизат в този свят и изпитват проблеми с елементарни задачи. Например с чистенето на дома.

Роботът, който ще замени домашния любимец

Китайската компания UBTECH Robotics е разработила прототип на домашния хуманоиден робот Alpha 2. Alpha 2 представлява човекоподобен хо...

Atlas е един от най-съвременните човекоподобни роботи в света, но миналата седмица Институтът по изследване на човешки и машинни когнитивни процеси е публикувал видео, в което Atlas демонстрира редица „движения, изискващи координация на цялото тяло“.

Както става ясно, това са елементарни действия, които всички ние правим, когато разтребваме къщата, например когато пускаме прахосмукачката, събираме вещи, изхвърляме боклука и т.н.

И ето че и един от най-модерните роботи изпитва затруднения. На видеото действията му са ускорени 20 пъти, но машината се учи и ги изпълнява все по-добре.

Порталът IEEE Spectrum пише, че на въпроса, защо военният робот Atlas се занимава с чистене, учените отвърнали, че той трябва постоянно да се тества, за да стане ясно дали софтуерът му е наред, а тъй като изпълнението на едни и същи задачи е много скучно, то изследователите решили да изпитат робота в такива сфери, в които той никога не се е пробвал, и това е едва първата от тях.

Роботите се учат да падат (ВИДЕО)

Учените от Технологичния институт на Джорджия (САЩ) се опитват да научат роботите да падат без щети за собственото си тяло. За да науч...

С други думи, още не е известно на какво още ще се научи Atlas.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии